Британският премиер Борис Джонсън споделя същото мнение

Войната в Украйна може да продължи години. Това каза ръководителят на НАТО в неделя, на фона на засилените руски атаки, след като Европейският съюз препоръча Киев да стане кандидат за присъединяване към блока.

Генералният секретар Йенс Столтенберг каза в интервю за германски медии, че Западът не трябва да си прави илюзии. Според Столтенберг, съюзниците трябва да са наясно с предизвикателствата и да не се отказват от поетия курс. Конфликтът не се изчерпва само с военна помощ. Част от цената на успеха са по-скъпите храни и горива. За същото отново настоя и премиера на Великобритания Борис Джонсън. Той се завърна от изненадваща визита в Киев. Според Джонсън най-голямата опасност в момента е умората на Запада да подкрепя Украйна.

Украйна и Русия може да подновят преговорите до края на август

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, също говори през уикенда за необходимостта да бъдем подготвени за дълга война.

Според Джонсън най-голямата опасност в момента е умората на Запада да подкрепя Украйна.
"Ще бъде катастрофа, ако Путин спечели. Ако му се позволи да задържи тези градове в Южна Украйна. Ако му се позволи да замрази конфликтът с примирие подобно на това от 2014-та. За Путин това ще е голяма победа. Това ще е ситуация, в която той да консолидира силите си и да започне нова атака. Трябва ясно да покажем, че подкрепяме Украйна с една цел - да прогони руснаците от своята страна. Да си върне всичко, което армията на Путин взе след 24-ти февруари", заяви той

Тъй като руските сили „откъсват напред сантиметър по сантиметър”, съюзниците трябва да покажат на украинците, че са там, за да ги подкрепят дълго време, каза още британският премиер.

Зеленски приветства препоръката на ЕК Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

Украйна получи значителна подкрепа, когато Европейската комисия препоръча страната за статут на кандидат - решение, което се очаква страните от Европейския съюз да одобрят на среща на върха тази седмица. Това би поставило Украйна по пътя да реализира стремеж, смятан за недостижим преди нахлуването на Русия на 24 февруари, дори ако членството може да отнеме години.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.