Той се зарече и че Киев ще направи всичко възможно, за да възобнови износа на храна от пристанищата си

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да отвоюва частите от Южна Украйна, окупирани от руски военни, предаде ДПА. „Няма да предадем юга на никого”, закани се той във вечерното си видеообръщение малко след като се върна от посещение на фронтовата линия в южната част на страната.

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години

Зеленски обеща да отвоюва всичко, което принадлежи на украинците и добави, че Украйна ще си възвърне безопасния достъп до морето. Украинският държавен глава се зарече и че Киев ще направи всичко възможно, за да възобнови износа на храна от пристанищата си, веднага щом това може да бъде извършено безопасно с международна помощ.

Руски войски превзеха голяма част от Южна Украйна малко след началото на войната, припомня ДПА. Те превзеха цялото украинско крайбрежие около Азовско море и части от украинското черноморско крайбрежие. Русия вече анексира Крим през 2014 година. Руски командир обяви през април, че иска да превземе цялата Южна Украйна до оспорвания Приднестровски регион в съседната Молдова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА