Това каза експерт по конституционно право в студиото на "Здравей, България"

„Ако дискусията продължи до 19 часа във вторник, то не по-рано от 19 ч. в сряда може да се гласува вотът, но по-реалистично е това да стане в четвъртък сутринта”. Това каза експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на „Здравей, България”.

Тя обясни процедурата, която предвожда гласуването на вота на недоверие. По думите й е предвидено самото гласуване да стане 24 часа след като приключат дебатите, защото се очаква през това време правителството да събере подкрепа. За да падне кабинетът се изискват поне 121 гласа „За”. Гласовете „Въздържал се” се отчитат като подкрепа в полза на правителството. А ако кабинетът „Петков” оцелее след този вот на недоверие, опозицията не може да внася друг със същата формулировка в следващите шест месеца, подчерта експертът по конституционно право.

Ще преодолее ли вота на недоверие кабинетът на Кирил Петков

Конституционалистът коментира и казуса с избор на нов председател на Народното събрание. „В последната една година се нагледахме на доста различни прочити на процедурите, но според мен ще се опитат да изберат председател, защото това ще улесни максимално работата им”. Според доц. Киселова Кристиян Вигенин е зам.-председателят на НС, който се справя значително по-добре от другите, с чувство за хумор е се ползва с голям авторитет. Тя предполага, че може той да е изборът на народните представители за поста.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.