Подкрепа за вота изразиха опозиционните партии

На извънредно заседание Народното събрание обсъжда поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Мотивът за него е „провал във финансово-икономическата политика".

СНИМКИ ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС ВИЖТЕ ТУК

 

В началото на заседанието Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС изброи и обясни мотивите за внасяне на вота на недоверие.

„Има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране”, заяви Ананиев. И, обръщайки се към представителите на кабинета, допълни: „Не съм сигурен, че имате компетентността и да ни разберете”.

Няколко протеста се провеждат днес пред Народното събрание

Подкрепа за вота изразиха опозиционните партии „Има такъв народ", ДПС и „Възраждане".

„Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството са все качества, които трябва да бъдат подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията - е редно да се опрем единствено и само на фактите”. Това се казва в декларацията на ИТН, прочетена от Станислав Балабанов.

НС обсъжда вота на недоверие към кабинета "Петков"

„Напоследък, когато говорим свободно и се придържаме към фактите - сме мафиоти. Не знам дали ви прави впечатление, но от вчера и президентът е част от мафията. Изведнъж, и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли? Защото е свободен, независим и казва истината. Понеже тя - грозната истина, не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев затова и президентът е част от мафията”, добави той.

Премиерът Кирил Петков отговори на мотивите за искания вот на недоверие към кабинета му. Той заяви, че ще даде реални факти, които са били част от постиженията на това правителство.

„Увеличихме минималната работа заплата от 670 на 710 лв. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За пръв път в България имаме безплатни ясли и детски градини. Минималната пенсия беше увеличена от 300 на 370 лв., а сега през юли, в актуализацията сме предложили да стигне до 467 лв. Това е безпрецедентно увеличение с 55% в рамките на една година, което не се е случвало в последните 12 години. Увеличихме бюджета с 315 млн. лв. и за образователната система, което гарантира, че средната учителска заплата ще бъде 25% повече от средната за страната. Основната заплата за лекар ще стане 2000 лв., а за медицинска сестра – 1500. За личните лекари има 38% увеличение на доходите, спрямо миналата година. За хората с увреждания осигурихме допълнителна подкрепа от 28 млн. лв. Мерките, които допълнително предвиждаме с актуализацията на бюджета, са 0% ДДС за хляба, 25 ст. Намаляване на бензина и дизела, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното. Всичко това - докато петролът на международните пазари  се качи с 54%, а цената на газа се качи 3 пъти”, каза от трибуната на Народното събрание Кирил Петков.

 

 

По думите на премиера дългът намалява от 31.2 млрд. лв. до 30.5 млрд. лв. „Според данни на „Евростат” България е третата страна в Европейския съюз с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Абсолютно невярно е твърдението, че хазната е останала без пари. Във фискалния резерв имаме 9.3 млрд. лв. при минимално законово изискване от 4.5 млрд. лв.”, допълни министър-председателят.

Той предположи, че исканият вот на недоверие не е реална функция на постигнатите резултати в сферата на икономиката. „Предполагам, че причините са следните: Отвоюване на границата при „Капитан Андреево”; Първите стъпки на съдебната реформа; Тотална ревизия на спорта и спортните федерации; Реалната диверсификация от руски газ; Започнатото разследване на „Турски поток”, обяви премиерът.

Гласуването на вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите днес.  

А полицията се готви за мащабни протести за и против управляващите, планирани за вторник вечерта. Цялата зона около Народното събрание е отделена с метални ограждения. Целта на органите на реда е да не допуснат контакт между хората, които подкрепят кабинета и тези, които искат оставката му.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.