С какви нагласи депутатите вървят към предстоящото гласуване?

С какви нагласи депутатите вървят към предстоящото гласуване? Михаела Карабельова проследи изказванията на депутатите в кулоарите на парламента.  2 часа след началото на дебатите дойде и първият удар от управляващите. Мотивите на опозицията били слаби, а дебатът вял.

„Статистиката опровергава всякакви измислени мотиви точно за вот за икономика. Ръстът на брутния вътрешен продукт, на инвестиции, на потребление, на износ показват по-добро развитие спрямо същия период на миналата година, когато управляваха ГЕРБ”, каза Корнелия Нинова от БСП.

„Опозицията е загубила енергия да иска да свали правителството, защото мисля, че те също си дават сметка, че нямат отговор на големия въпрос – Какво става с България след това?”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

Критика към аргументите от трибуната дойдоха от министрите в кабинета.

 „Още сутринта стана ясно, че мотивите за вота на недоверие са абсолютно несъстоятелни. Икономическа причина за сваляне на правителството няма”, каза Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната”.

„Много се надявам на разум, конструктивни и алтернативни предложения, а не една гола критика”, каза социалният министър Георги Гьоков.

Последва контраудар от опозицията. Управляващите били силни на приказки, но не и на действия.

„Ние имаме финансов министър, който не е в състояние да прогнозира три седмици напред. Не три месеца, не една година, както прави всеки кадърен и адекватен финансов министър. Срещу това чуваме колко много неща са направили”, обясни Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Хората, които докараха инфлацията в нашата страна със своите абсолютно некомпетентни и неадекватни управленски действия в момента обясняват, че имаме икономически растеж”, коментира Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Още преди началото на дебатите бившите партньори от ИТН дадоха ясна заявка, че няма да подкрепят правителството.  А натискът върху депутатите им продължавал.

„Имам в телефона си скринйшотове на смс от министър-председателя, без да броим обажданията, които лично прави към наши депутати. На трима се е обаждал със сигурност. В момента имат и нова тактика - звънят на техни приятели, защото някои от колегите спряха да вдигат на Киро. И той започна да ги тормози през други хора. Жалка работа”, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Ще гласувам „за” вота, защото смятам, че всички трябва да се научим да водим диалог”, каза Ива Митева от ИТН.

Против кабинетът Петков ще гласуват и от опозоцията.

„Съвсем видно е че хората не го искат това правителство”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Управляващите обаче се надяват, че все пак ще има депутати, които ще гласуват по съвест.

НС обсъжда вота на недоверие към кабинета "Петков"

Няколко протеста се провеждат днес пред Народното събрание