Предложението бе на ДПС

Комисията по външна политика няма да заседава по темата за френското предложение за РСМ днес. Причината е, че депутати гласуваха за отлагане на заседанието. Предложението за това беше на депутата от ДПС Станислав Анастасов.

Вижте пълния текст на проекта за протокол между РСМ и България

Атанас Михнев от ПП репликира, че вижда стойност българското общество да бъде запознато с работата, свършена до момента, и с постигнатото от МВнР при защитаване на националния интерес по темата с РСМ. "Въпреки че нямаме проект на решение, за което се надявам, че се работи, да проведем това изслушване", призова депутатът.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви, че счита това заседание за "безсмислено". По думите ѝ: "Това, което се случва тук, е някакъв цирк и кризисен ПР", каза тя. А съпартиецът ѝ Даниел Митов предложи заседанието да се отложи, като първо се чуе МС.

Кристиян Вигенин от БСП коментира, че не разбира защо трябва всеки опит за разговор по същество по темата РСМ, да бъде потапян в процедурни съображения. "За първи път имаме заседание на комисията, което е открито, и на което спокойно могат да бъдат изложени всички факти пред гражданите и медиите. И да се твърди, че такова заседание е излишно, за мен е абсолютно несъстоятелно, оосбено когато идва от народни представители", каза той. И предложи да спрат с процедурния дебат и да проведат заседанието. Подкрепи го проф. Георги Михайлов от същата ПГ.

Тошко Йорданов от ИТН беше категоричен, че МС и министър-председателят се опитват да избягат, но по думите му той трябва да  "изпие горчивата чаша и да предложи решение". "Да се върнем на предложението - ние няма да го подкрепим. Но да си върнем правилата, които трябва да спазвате. Подложете на гласуване процедурното решение и каквото реши Комисията", предложи Йорданов.

При вота предложението за отлагане на заседанието бе прието.

"ДПС, ГЕРБ и ИТН провалиха това заседание", заяви Атанас Михнев, като се извини на гражданите, медиите и на Теодора Генчовска.

„С този празен чек, с който ти отиваш и казваш: „Ние се съгласяваме, няма никакво значение. Давайте да започваме преговори” взривяваш и крехката българска позиция”, коментира Ангел Джамбазки.

„Това предложение е безкрайно унизително - то е внесено на чужд език в сградата на НС. Това е недопустимо”, каза Костадин Костадинов.

На заседанието на комисята днес депутатите трябваше да изслушат представяне на становище и информация от Министерството на външните работи за проекта на Протокол за съвместно заседание по Договора с РСМ и пакета документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.

Външно министерство: Документите за РСМ нямат секретен гриф

Радев: Призовавам МС да не се крие зад НС

овините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.