Заседанието на Външната комисия се провали, а от опозицията в лицето на ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят френското предложение

Скандали през целия ден по темата Северна Македония. Заседанието на Външната комисия се провали, а от опозицията в лицето на ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят френското предложение. Коментар и на президента по темата.

След падането на правителството сега една от основните бързи задачи, които остават пред парламента е да реши дали България вдига ветото за Северна Македония след внесеното френско предложение в Народното събрание част от парламентарните групи го определиха като добро, а веднага след гласувdнето на вота на недоверие ГЕРБ и ДПС заявиха, че вече са готови с проект на решение, за да може страната ни да даде „зелена светлина”за преговори за членството на Северна Македония в ЕС. Всичко това обаче с конкретни изисквания.

Отложиха заседанието на Комисията по външна политика по темата за френското предложение за РСМ

„Изразихме ясно позицията си към предложението на френското председателство по отношение на Република Северна Македония. Вече нашата парламентарна група изработи решение, събра необходимите подписи от цялата наша парламентарна група и утре ще ги внесе в деловодството на Народното събрание. Призовахме всички партии, които припознават себе си като носители на евроатлантическите и европейските ценности да подкрепят такова решение, което в максимална степен да защити българският национален интерес”, заяви Десислава Атанасова.

Вижте пълния текст на проекта за протокол между РСМ и България

„В деловодството на Народното събрание внесохме предложение за решение на Народното събрание, което да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка за членство в ЕС на РСМ и Албания. Защо го направихме? Виждаме от 1 година тези министри, чиято оставка приехме преди малко и от половин година този кабинет, чийто вот на недоверие гласувахме не направиха нищо в тази посока”, каза Мустафа Карадайъ.

Инициативата дойде след остри критики към премиера Кирил Петков за това, че не предприема конкретни стъпки по темата и от президента Румен Радев, и от бившия премиер Бойко Борисов.

Радев: Призовавам МС да не се крие зад НС

„Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два Съвета за разширяване миналата година с ясна позиция и ясна аргументация. Искам да използвам случая и да се обърна към политическите лидери в нашата приятелска страна Република Северна Македония, че е време за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето”, посочи Румен Радев.

„Свидетели сме на един страхлив премиер. Не се страхувай, колега. Текстът действително е много добър. В него са включени всички и опасения, и страхове и това, което касае България. Вярвам и на президента Макрон, и на ЕК. Ако той свика хора по темата Северна Македония сега, 59 души ще влязат в зала”, заяви Борисов.

Предстои да стане ясно кога проектите ще влязат в зала за дебат и гласуване.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.