Той определи правителството на Кирил Петков като „провалено във всяко едно отношение”

Безотговорността на министър-председателя доведе до това да се самосвали. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в ефира на „Здравей, България”.

„Тиражира се, че едва ли не ние сме свалили правителството. То обаче де факто се самосвали. Свали се поради своята арогантност и невъзможност да разговаря и да разбере как функционира една демокрация. Ето, Макрон загуби мнозинство в парламента и започна да говори за това как да обедини партиите и да търси общи положения, с които Франция да върви напред. Втората причина за ситуацията е у нас е хладилникът и икономиката. Хората ежедневно виждат какви са цените на храните, горивата и електричеството”, каза още той.

Кабинетът „Петков” падна

Митов определи правителството на Кирил Петков като „провалено във всяко едно отношение”. „Можехме да им искаме вот на недоверие и за цялостна политика и пак щяха да паднат, защото никъде не се справят”, посочи той. И обвини кабинета „Петков" в „неспособност да комуникира и склонност да поставя собствените си фантазии и истории пред националния интерес".

Заместник-председателят на ГЕРБ е категоричен, че на България са й нужни стабилност, хоризонт и национален диалог по важни теми като тази с Република Северна Македония и френското предложение. „Вчера Комисията по външна политика нямаше какво да свърши. Не сме провалили заседанието, просто го отложихме”, посочи той.

Отложиха заседанието на Комисията по външна политика по темата за френското предложение за РСМ

„Според нас френското предложение е добро и с още малко корекции през следващите дни може да стане такова, че да гарантира изцяло исканията на България по отношение на започване на преговори от РСМ”, заяви още Митов.

Според него казуси като този със Скопие е задължително да бъдат дискутирани в парламента. „Те това не го разбраха и продължиха с разделението на българското общество и лепенето на етикети, а така няма да стигнат доникъде”, коментира той ходовете на правителството.

„С „Възраждане” нямаме никакви допирни точки. Тя е опозиционна партия и има нейните мотиви да подкрепи вота на недоверие, ние имаме нашите. Това са две отделни вселени. Когато обаче се говори за управление и формиране на коалиция, там се търсят общи цели. С „Възраждане” не можем да имаме такива”, каза още той.

Запитан кого ГЕРБ ще търсят за партньор при евентуална възможност за управление, Митов отговори: „За управление се търсят общи цели. Принципът обаче е, че спечелилият изборите трябва да формира мнозинство. Ако този принцип бъде спазван, то ние трябва да идем на избори, да ги спечелим и тогава да видим”.

На въпрос кой ще е кандидатът на ГЕРБ, ако партията спечели при евентуален вот, той заяви: „При всички положения Борисов е най-подготвен в тази ситуация, но дайте да стигнем до тази фаза. Той е най-подготвеният човек в тази държава, за да бъде министър-председател и да управлява. Какво решение обаче ще вземе той и партията като такава, не мога да прогнозирам”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.