Бившият външен министър коментира и външната политика и казуса "РС Македония"

“Силно се съмнявам, че в рамките на този парламент може да се създаде силно правителство. Схемата, по която в момента работи политиката, не предполага да се създаде стабилно мнозинство. Реформите, които предстоят на България, изискват стабилно реформаторско евроатлантическо мнозинство”, каза бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на “Здравей, България” и заяви, че “няма добър ход в момента”. 

“Свалянето на правителството отваря една спирала на нестабилност. Изборите са легитимният начин за връщане към волята на хората и препотвърждаване на тяхната подкрепа. Не бива да се страхуваме от изборите”, каза още бившият министър.

Искрен Митев: Президентът прави всичко възможно да падне правителството

Според нея дори и управляващото мнозинство да беше спечелило подкрепата на още 6 депутата, това нямаше да им даде свобода да извършват исканите от тях реформи.

“Трябва да се очертаят много ясни червени линии, които в момента отсъстват”, категорична бе Нейнски.

Червените линии, които тя говори са присъединяването на Западните Балкани и увеличаването на европейското пространство, както и енергийната зависимост на България от Русия.

Митов: Безотговорността на министър-председателя доведе до това да се самосвали

Александър Симов: Имаме ново мнозинство, което иска да разруши всичко

“Когато говорим за казуса “Македония” това не е просто двустранен въпрос между България и РСМ. Тук става въпрос за стабилността на Балканите, за възможната Западните Балкани да получат европейска перспектива, за интереси на България нейните съседи да споделят същите идеи и перспективи”, обясни Нейнски.

“Битката за влияние на Балканите не е от вчера. Тук осен Русия, се намесва и Китай. България има жизнена нужда от разширяване на европейското пространство и да се откъсне от зависимостта на руските доставки”, допълни още тя.

Завръща ли се Делян Пеевски на политическата сцена

Бившият министър на външните работи коментира и френското председателство, като каза, че според нея “има нужда от корекции, но като цяло защитава интересите на България”. 

“В него се съдържат две много важни неща - първото са българите в Македония не като малцинство, а второто - че трябва да бъде подсписан двустранният протокол, който съдържа механиката на изпълнение на договора от 2017 година”, поясни тя и заяви, че “това, за което България трябва да настоява, е по-голямата роля на Европейския съвет и гаранция за това, че се спазва договорът”.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.