От партията ще подкрепят френското предложение за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС

„Съюзът на демократичните сили е партията, чието правителство с премиер Филип Димитров и президент д-р Желю Желев първи признаха независимостта на Северна Македония преди 30 години. Ние винаги сме вярвали, че Северна Македония трябва да бъде в обединена Европа, защото Балканите са гореща геостратегическа зона и е важно повече държави да са част от демократичния свят“. Това се посочва в позиция на СДС, разпространена от пресцентъра на партията.

ГЕРБ ще подкрепи даването на „зелена светлина” на Северна Македония и Албания

Съюзът на демократичните сили ще подкрепи френското предложение за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС), съобщават още от там.

От партията допълват, че „езикът на омразата, непризнаването на българската общност, изкривяването на историята и тежките думи не са приемливи за нас и националния ни интерес”.

Те припомнят, че многократно са изразявали остри позиции срещу приемането на Република Северна Македония в ЕС без изпълнение на важните за България условия.

Политически искри по темата за френското предложение за РСМ (ОБЗОР)

„Руската агресия в Украйна рязко промени европейската и световна картина. Ние, на Балканите, сме особено внимателни и притеснени от това, което се случва. И днес, повече от всякога, разширяването на европейското семейство в нашия регион е важна стъпка към пресичането на интересите на Кремъл. Като отговорна партия сме длъжни да отчетем новите реалности и да не допуснем тези интереси да получат благодатна почва при наши съседи. Затова, въпреки резервите си към политиката на РСМ, подкрепяме френското предложение, като припомняме, че в него са залегнали механизми, които дават възможност за преустановяване на преговорите”, се казва в позицията.

От СДС заявяват, че ще наблюдават внимателно преговорния процес след започването му и ще бъдат безкомпромисни, ако не се спазват клаузите на споразумението. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА