На заседанието присъства и ресорният министър Теодора Генчовска

Предложеният от Христо Иванов проект за Република Северна Македония в Комисията по външна политика е приет с 11 гласа, предаде БГНЕС. Комисията успя да събере кворум за заседание и извика на изслушване министър Теодора Генчовска. Прелетяха и нови политически упреци това ли е най-доброто решение за България и защо Министерският съвет не излиза с решение относно френското предложение за РС Македония.

Началото на заседанието започна със спор дали изобщо трябва да изслушват външния министър на страната ни. Тошко Йорданов от „Има такъв народ” предложи точка едно от дневния ред на заседанието да отпадне.

Отложиха заседанието на Комисията по външна политика по темата за френското предложение за РСМ

Тя включваше представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. Като точка втора, по предложение на председателя на комисията, са разглеждането на внесените три проекта за решения за РСМ от ДПС, ГЕРБ-СДС и "Демократична България".

По-рано от "Продължаваме Промяната" поискаха открито заседание на Комисията в присъствието на медиите.  Ангел Георгиев от "Възраждане" предложи отлагане на заседанието на комисията, докато не бъде представено това, което е направено от Министерския съвет. От ДПС и ГЕРБ-СДС настояха освен обсъдени, проектите на решения да бъдат и гласувани от комисията.

Казусът с РСМ предизвика остри коментари в кулоарите на парламента

Заседанието на Комисията по външна политика започна с размяна на реплики, като отново беше поискано отлагане на заседанието от "Възраждане".

От ДПС и ГЕРБ призоваха да се запази добрият тон. Станислав Анастасов от ДПС подчерта, че вече има конкретни решения, които трябва да бъдат разгледани. „Ситуацията днес е коренно различна от тази вчера“, каза той. Думата взе бившият външен министър Даниел Митов, който призова: „Ние от тук не трябва да излизаме без проект на решение, което да представим на залата. Предстои ни много сериозна работа“.

Според „Възраждане“ няма никаква причина да се взима основателно решение днес. От партията на Костадин Костадинов смятат, че първо трябва да се види какво са решили от Министерския съвет и да не се бърза. Несериозно е да се взимат решения по такива фундаментални въпроси само за няколко часа, казаха още от „Възраждане“.

От БСП предупредиха, че не бива да се бърза. Проф. Георги Михайлов призова „да не се заиграваме с въпроса за РСМ”. „За 168 часа да вземем решение, което с години е било забавено - такова отношение е най-малкото неадекватно. Ние сме се разбързали да се поклоним на някаква сцена. Моля ви, стойте до нацията си“, каза той.

Членовете на Комисията по външна политика отхвърлиха предложението на „Възраждане" за отлагане на заседанието.

„Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти за решение на НС, за да може този процес да се придвижи напред. Ние не сме запознати официално, защото тези проекти не са ни изпратени. Можем да дадем чисто експертно мнение”, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

В крайна сметка последва 40-минутен доклад на външният министър. Според доклада й френското предложение е най-доброто до този момент и трябва да се действа бързо. „Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство”, подчерта министърът на външните работи Теодора Генчовска.

В същото време дойде новината, че РС Македония ще отхвърли предложението на Франция. „Македонците обезсмислиха това, което ние обсъждаме. Сега искам да видя как ще гласувате вие всичките БСП, ГЕРБ, ДПС, ДБ. Те като не го искат, ние като го приемем - какъв е смисълът”, каза по време на заседанието депутатът Тошко Йорданов.

По-рано през деня, темата Северна Македония отново беше на дневен ред и за лидера на ГЕРБ, който коментира думите на Кирил Петков от Брюксел. „Приемам, че ние сме страхливият, той е смелият, той е героят. Нека ми стоят пред къщата. Вие сте готините, вкарайте го в зала”, апелира Бойко Борисов. Той призова депутатите си да бъдат в пленарната зала, ако в дневния ред е решение за Северна Македония. И още - да направят свои предложения по бюджета. „Ако не приемат нашите предложения, ако не послушат разума - влезте. Нека има две точки - РСМ и Албания и бюджетът. И приемете бюджета. Дори лошия, за да може да не се спекулира”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Срокът за предложения по бюджета изтече днес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.