Той е приет с 11 гласа

Предложеният от Христо Иванов проект за РСМ в Комисията по външна политика е приет с 11 гласа.

Комисията по външна политика гледа три проекта за РСМ

Тя успя да събере кворум за заседание и извика на изслушване министър Теодора Генчовска. Прелетяха и нови политически упреци това ли е най-доброто решение за България и защо Министерският съвет не излиза с решение относно френското предложение за РС Македония.

Беше постигнато съгласие в пленарната зала да бъде подложено на гласуване решение на парламента, което дава мандат на Министерския съвет да одобри преговорната рамка на ЕС с Република Северна Македония във връзка с кандидатурата й за членство в ЕС. След близо осемчасови дебати беше постигнат консенсус в зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и „Продължаваме промяната“. Предложението на ДПС не беше подкрепено от комисията.

От „Продължаваме промяната“ заявиха, че считат, че „предложението на Съвета на ЕС е невероятен успех на българската дипломация, заслуга на министър Теодора Генчовска”.

Решението ще бъде подложено на гласуване в пленарната зала на 24.06. То предвижда включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка във връзка с приемането на общите позиции на ЕС за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Т.е  България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса, обясни Христо Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.