Той коментира гласуването на парламента за РСМ

Премиерът Кирил Петков обяви решението на парламента за Северна Македония като историческо. Според него сега е ред на РСМ да положи усилия. Президентът на Франция Еманюел Макрон похвали България, но уточни, че дотук се е стигнало след силен натиск върху София.

„Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз”, подчертава министър-председателят в Twitter. 


„Наистина отговорно решение. Искам да благодаря на доста хора, които стигнаха до този резултат. Като започнем от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, въпреки, може би, натиска от партията, която я е издигнала, че това е най-доброто решение в този момент за България. Благодаря на Генчовска за смелостта, въпреки постовете на Слави Трифонов”, отбеляза министър-председателят от Брюксел.

Петков благодари и на всички хора в парламента, тъй като това е бил отговорният начин да се вземе това решение. „Видяхме 170 гласа от 240. Това за мен е нужната подкрепа за толкова отговорно решение. Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка”, добави той. 

НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

Премиерът посочи, че сега е време правителството на РСМ да поведе своята нация и да кажат, че те искат да са част от Европейския съюз и са готови стъпките това да стане реалност. „Надявам се, че с помощта на европейската дипломация и натовските партньори ще могат да преодолеят вътрешните трудности и ще поведат своята нация по пътя към Европа”, подчерта той.

Петков определи като много важно един политик да си държи на думата и такива решения да се вземат с широка подкрепа. „Това не може да е тясно решение на един министър-председател или Министерски съвет. И „Възраждане” осъзнават, че това е единственият начин да се защитят правата на българите в РСМ - през европейския път. За ИТН - Слави Трифонов и Тошко Йорданов, ако техният министър също подкрепя решението и тя се похвали за добрия резултат - разбираме, че цялата друга реторика е била политическа дъвка, използвана по най-грешния начин”, отбеляза той. 

Трифонов след гласуването за РСМ: М**ната им на достойнството и националното самочувствие

Въпросът сега, според Петков, е силните националистически сили да не вземат превес в РСМ. И отчете, че като правителство са платили огромна цена, за да се стигне дотук. „Те също трябва да платят своята. Изисква лидерство”, категоричен е министър-председателят.

Ротационният председател на Евросъюза Макрон благодари на българския премиер и опозицията у нас, която според него е помогнала ветото да падне. Френският президент призна и за голям натиск върху София.

„Със закъснение, една друга страна реагира и поиска промени. Не можем да се правим, че това не съществува. Справедливо ли е това спрямо Северна Македония? Честно да ви кажа - не. Затова и оказахме през последните месеци колективен натиск върху България. Това е и резултат от политическата криза в България и не можем да се правим, че това не е така. Искам да поздравя политическата ангажираност и смелостта на министър-председателя Петков, който направи всичко възможно и сме близо до споразумение”, посочи той.

Франция е готова веднага да формализира процедурата, но топката сега е в полето на Скопие. Колкото до Албания, чийто лидер не спести и днес тежките упреци към София, всички пречки вече са преодолени.

 

 

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.