Депутатите приеха френското предложение със 170 гласа “за”

Българският парламент каза „Да” на преговорите на Северна Македония с Евросъюза. Ветото на София срещу Скопие ще бъде вдигнато при условията на френското предложение плюс още няколко уговорки.

Депутатите приеха френското предложение със 170 гласа “за”, 37 “против” и 21 “въздържали се”. Позитивен вот дадоха 59 депутати от "Продължаваме Промяната", още толкова от ГЕРБ-СДС, 34 - от ДПС, 16 - от ДБ и двама независими. "Против" бяха един представител на ПП, четирима от БСП, 18 от ИТН, 12 от "Възраждане" и двама независими. Въздържаха се 18 народни представители от левицата, един от ПП и двама независими.

Сега предложението трябва да бъде прието и от МС, който ще го изпрати в Брюксел. Премиерът Кирил Петков нарече решението на парламента историческо. А в Брюксел френският президент Еманюел Макрон призна за много силен натиск върху българските власти.

Преди историческото гласуване НС отхвърли проекта за решение, внесен от Мустафа Карадайъ, за предложения от френското председателство проект за преговорна рамка за членството в ЕС на РС Македония. По принцип този проект не беше одобрен и от външната комисия.

НС отхвърли и проекта за решение, внесен от ГЕРБ и Десислава Атанасова, за предложения от френското председателство проект за преговорна рамка.

Дебатите в пленарната зала продължиха близо 5 часа. 

В един глас „за” френското предложение заговориха от „Демократична България”, ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме Промяната”.

„Знаете, че очите на Европа са вперени в нас”, каза Атанас Михнев от „Продължаваме Промяната”.

„Когато става дума за такива важни национални теми, считам за най-нормално да работим заедно, независимо политическите разделения. Това не ги отменя и не ни прави част от някакви коалиции”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

„Ще се радвам да приемем проект на решение, който събира заедно всички про-евроатлантически сили”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Били сме последователни, че Балканите трябва да сме в общ съюз. Не да издигаме стени, а да премахваме бариери”, коментира Мустафа Карадайъ от ДПС.

Градусът на напрежение се вдигна след изказване на БСП.

 „Възможно ли е разрешение, когато едната страна се държи по тежък, неуважителен начин и рита по кокалчетата на другата страна”, обясни Георги Михайлов от БСП.

Последваха остри реплики против от „Има такъв народ” и „Възраждане”.

„Вчера Макрон заяви следното „Ние упражнихме много силен натиск върху България последните месеци. Искам да поздравя Кирил Петков. Той направи всичко””. От началото на годината ние говорим, че премиерът работи против интересите на българската позиция. Днес е позорен ден за България, защото народни представители ще станат национални предатели”, категоричен бе Тошко Йорданов.

Очевидно е, че решението, което се предлага не е плод на български политически компромис. Става дума за чужд компромис, който събира несъбираемото”, каза Костадин Костадинов.    

Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов излезе и с отворено писмо, в което призовава лидерите на ПП, ДПС и ГЕРБ да влязат в обща коалиция, след като президентът връчи първия мандат.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.