До момента са установени над 3200 случая в различни държави

Вирусът на маймунската едра шарка мутира по-бързо, отколкото се очакваше досега при предаването му от човек на човек, съобщава „Файненшъл Таймс“, като се позовава на проучване.

„Епидемията е причинена от вирус, който има много повече мутации, отколкото очаквахме от този тип. Беше неочаквано да открием толкова много мутации", казва един от участниците в проучването от Националния институт по здравеопазване на Португалия.

Както се отбелязва в публикацията, въпреки че този тип вируси често са доста стабилни, екипът от учени е установил около 50 мутации.

Маймунската шарка: Кои са най-рисковите групи

Комитетът на СЗО за извънредни ситуации, свързани с маймунската едра шарка, започна да заседава в четвъртък, за да оцени риска от избухване на епидемия от тази инфекция.

По последни данни на СЗО от началото на годината в 48 държави са установени над 3200 случая на маймунска едра шарка при хора.

Първи случаи на маймунска шарка в България

Това е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено протича леко и повечето заразени се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои могат да настъпят усложнения. Първоначалните симптоми включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА