Броят на заразените там е около 800

България разчита на много почиващи от Великобритания. Там обаче в момента случаите на маймунска вариола драстично растат. Първите случаи у нас също вече са факт. Възможно ли е летният туристически сезон да донесе и неочакван бум на заболяването разказва Павлина Трифонова.

Броят на заразените в Англия вече е около 800, като само за последните 4 дни имаше увеличение на потвърдените случаи с 38%. Въпреки че всички болни се подлагат на 21-дневна карантина и се проследяват и тестват близките им контакти, изглежда разпространението на маймунска шарка не намалява.

Епидемиолози: Няма риск от епидемия от маймунска шарка въпреки първите случаи у нас (ОБЗОР)

Доктор Розамунд Люис от Световната здравна организация предупреждава да не се допуска хвърляне на вина към определени групи от населението, тъй като това ще затрудни справянето с проблема.

„Това включва мъже, които правят секс с мъже, но също така се отнася и до хора, които пътуват между различни държави и могат да са носители на вируса без да го знаят”, казва тя.

Във Великобритания вече предлагат и ваксина за най-уязвимите групи хора – бисексуални и хомосексуални мъже.

Първи случаи на маймунска шарка в България

Властите излязоха и с препоръки към болните да не правят секс, докато са в карантина и да не стоят в едно жилище с домашни животни, защото има риск да заразят и тях.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.