По думите му българският интерес все още не е защитен и гарантиран с френското предложение

"Едно от условията за преговори за бъдещо правителство ще бъде подновяване на преговорите с "Газпром". Завръщането на "Газпром" не е заплаха. Русия не е враг на България, те и САЩ са конкуренти при доставките на газ. Против сме смяната на един монопол с друг. България има интерес от повече доставчици, които да се конкурират". Това заяви за "Офанзива" Румен Гечев от БСП.

Той подчерта, че БСП не подкрепи френското предложение за вдигане на ветото на РСМ, защото българският интерес все още не е защитен и гарантиран. "България вместо да има подкрепата на своите европартньори, е обект на натиск от Франция и Германия. Протоколът е хвърчащ лист хартия, има неутвърдени текстове в скоби. Докато не се види текст с подпис и печат като предварителен проект, няма за какво да се радваме. Щяхме да излезем от правителството, ако това предложение бъде прието от коалицията", обясни той. 

Проф. Гечев, БСП: Имаме много работа, с вотове на недоверие няма да стане

По думите му в сложната обстановка в страната БСП са длъжни да се отзоват на нова покана за съставяне на ново правителство. 

Според него Нинова не е подвела никого и не е подписала разрешение за износ на оръжие директно за Украйна. "Има напрежение между Радев и БСП. Това са разминавания, свързани с поведението на служебните кабинети. Той беше изведен на политическата сцена от БСП и ние имаме някои претенции към него", обясни Гечев. И допълни, че БСП има достатъчно квалифицирани хора да поеме различни министерства. 

Професорът даде оценка 4,50 на правителството.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.