Темата коментира преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет Христофор Караджов

Съединените щати направиха рязък завой по отношение на правата на жените. С решение на Върховния съд всеки щат ще определя сам за себе си законни или не са абортите, тоест жените няма да взимат това решение самостоятелно, а в различните щати може да се окажат престъпници, ако решат да направят аборт.  Това породи голямо недоволство и многобройни протести.

Според Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, решението е дошло заради превес на консервативните съдии във Върховния съд. "Ако нещата не са разписани в Конституцията, Върхновният съд е последната инстанция. По времето на Тръмп бяха назначени трима нови консервативни съдии доживот", посочи той.

По думите му Байдън няма какво да направи в случая. "Каскадата на лоши събития за либералите започна от последната година на Обама, когато един от върховните съдии почина.  Тогава консерваторите в Сената блокираха новото назначение", обясни той

Според него в 9 щата абортът е напълно забранен. "В други 12 щата ще има някаква форма на забрана или рестрикции, а в още 9 положението е неясно. Ще зависи от щатските парламенти", сподели Караджов. И допълни, че в момента е болезнено да се гледа България от чужбина.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.