Основните политически играчи дадоха своите заявки с кого и при какви условия биха могли да правят съюзи

Заявки за коалиции и нови пререкания. Основните политически играчи дадоха своите заявки с кого и при какви условия биха могли да правят съюзи. Кирил Петков обяви, че няма да прави персонални промени в кабинета и отхвърли възможност за помирение със Слави Трифонов. От ИТН също не са склонни на съюз с „Продължаваме Промяната”, докато начело е Кирил Петков. БСП обсъди следващите си политическите ходове на фона на нов конфликт с Президентството по въпроса за оръжията за Украйна. Червените линии на социалистите и някои нови идеи събра на „Позитано” 20 елита на столетницата.

Един от основните въпроси, които останаха за предстоящия опит на „Продължаваме Промяната” да състави кабинет – ще преговарят ли с „Има такъв народ”, вече започва да се изяснява.

От партията на Слави Трифонов заявиха, че биха влезли в преговори, но само ако бъдат поканени като партия, а не се преговаря с отделни личности от „Има такъв народ”. И само ако Кирил Петков не е премиер. В отговор министър-председателят заяви, че засега съставът на кабинета остава непроменен. 

От БСП обаче също поставиха условие - партията ще подкрепи бъдещо правителство, ако то поднови преговорите с „Газпром”.

След непреодолимите различия, довели до разпадането на кабинета „Петков” -  подкрепа от ИТН за промяната е възможна, но при определени условия.

„Ако те говорят с политическия субект „Има такъв народ”, ние ще имаме разговори. Ако ще говорят с отделени депутати, то не е покана към нас. Ние коалиционно правителство с ГЕРБ и ДПС няма да направим. Така че всичко друго, като му дойде времето, ще видим дали изобщо има база за разговори с останалите партии. А и „Възраждане” да включа”, заяви Тошко Йорданов.

Йорданов: Възможни са разговори с ПП, няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС

Премиерът му отговори - има няколко човека, с които „Продължаваме Промяната” не би влязла в преговори.

„Това са самият Бойко Борисов, господин Пеевски и ДПС, господин Костадин Костадинов и както и Слави Трифонов, самият той. A до колкото разбирам Тошко Йорданов не може да направи дори една стъпка, без разрешение на Слави Трифонов, така че за съжаление и с него не можем да говорим, но с всички други сме готови да говорим”, заяви Кирил Петков.

Петков за оръжията: Директен трансфер България - Украйна няма

На въпроса ще подкрепи ли партията на Слави Трифонов  Кирил Петков за премиер в нов кабинет – Тошко Йорданов отговори категорично.

„Не! Защото не става за тази работа”, каза Йорданов. Отхвърли и възможността това да е Асен Василев. „Не бих искал да се изказвам предварително, но най-добре би било нито един от двамата да не е министър-председател”, каза Йорданов.

„Това, което сме обсъдили до момента с изпълнителния съвет на ПП е, че съставът ще бъде непроменен засега. Тази вечер имаме пак съвет, но, да, ние всички сме един много сплотен отбор”, каза Петков.

От настоящите партньори БСП също се появи ново условие.

„Да не участваме в правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, както и да не подкрепяме мандат, ако бъде връчен, на ГЕРБ и ДПС”, заяви Корнелия Нинова.

Нинова: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят

От „Демократична България” не изключиха възможността да се явят на евентуални избори с „Продължаваме Промяната”.

„Това е една от опциите. Другата е да се явим както на предните избори”, заяви Божидар Божанов, министър на електронното управление.

И те също са категорични, че коалиция с ГЕРБ не е вариант.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.