Решихме да не подкрепяме мандат на ГЕРБ, нито правителство с тяхно участие, заяви лидерът на левицата

Ако „Продължаваме Промяната” ги поканят, от БСП ще водят преговори за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Решението е взето на Националния съвет на БСП.

На него е била поставена висока оценка на работата на министрите на БСП в кабинета „Петков”.

На съвета е решено БСП да не участват в правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, както и да не подкрепят мандат на ГЕРБ или ДПС.

„Националният съвет ни даде рамка за преговорите с четири краткосрочни задачи. Първата е подкрепа на актуализацията на бюджета, втората – приемане на законите за Плана за възстановяване, третата – реформите, четвъртата – подготовка на бюджета за 2023 г.”, обясни Нинова.

По дългосрочните политики преговорите ще са в областта на социалната политика, здравеопазването, образованието, културата, икономиката, както и да продължи битката за съдебна реформа, обясни още лидерът на левицата.

Нинова отново каза, че е било грешка прекратяването на преговорите с „Газпром”. „Позицията ни не се е променила”, заяви тя.

 БСП няма да налага мнението си дали бъдеща коалиция да включва „Възраждане" или ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.