Корнелия Нинова не коментира твърденията

Въпросът за това изнася ли България оръжия за Украйна отново се превърна в ябълка на раздора. Според президентския съветник Димитър Стоянов, български оръжия се пренасочват от Афганистан към Украйна. На този фон БСП проведе Националния си съвет, за да реши какви ще са следващите й ходове. 

Реториката за това кой - кого прострелял беше подета вчера от държавния глава. Няколко часа по-късно главният секретар на президента публикува документ, който хвърли още едно обвинение в полето на Нинова като министър икономиката. Първо съпартийците й застанаха зад нея и използваха същата метафора.

"Съветникът на президента простреля президента с този документ. Видно е, че документът не е от настоящото министерство, а от служебния кабинет", посочи Филип Попов.

Корнелия Нинова не коментира твърденията за износ на въоръжение към Украйна.

И въпреки че се наложи още в Брюксел да отхвърли съмненията за това, днес премиерът повтори тезата си.

"Не знам какви са тези документи, но съм сигурен, че това, което беше направено от комисията – имаме експорт към наши традиционни партньори, но такъв директен експорт България–Украйна няма", увери Петков.

И министри от кабинета дадоха своето мнение за  появилия се в социалните мрежи откъс от документ. "Всеки може да твърди каквото иска - трябва да покаже документи и да заяви категорично откъде е увереността му, че знае  - аз твърдя обратното", каза социалният министър Гьоков.

Нинова: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят

Според Христо Проданов има над 65 страни в света, в които изнасяме оръжие - оттам нататък кой какво прави ние не знаем.

А министър Божанов сподели, че не е виждал такъв документ, но позицията на властта е, че трябва да даваме.

Очаквано, от "Има такъв народ" не застанаха зад бившия си коалиционен партньор.

"Износът на оръжия се е увеличил N брой пъти от началото на войната. Ние като държава въоръжаваме със соцоръжия Полша, която не е във война, но явно има огромна нужда от соцоръжия", каза Тошко Йорданов.

Как ще се развие този казус предстои да стане ясно в следващите дни.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.