Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара

След като месеци наред Русия се колебаеше на ръба на дефолта, сега вече я делят само часове от драматичния момент във финансовата битка, която САЩ и други държави водят срещу Кремъл заради нахлуването му в Украйна.

Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара, блокирани поради широкообхватните санкции, приключва тази вечерта. Няма да има официална декларация, а Русия вече оспорва определянето, но ако инвеститорите не получат парите си до крайния срок, в понеделник сутринта ще настъпи "случай на неизпълнение", според документите за облигациите, съобщи Блумбърг.

Засега това е до голяма степен символично събитие, като се има предвид, че Русия вече е икономически, финансов и политически изгнаник в по-голямата част от света. Но то показва как САЩ, Европа и други страни са затегнали гайките от началото на инвазията през февруари, за да направят почти невъзможно за Русия да извършва това, което иначе би било нормален финансов обмен.

Икономист: Плащането на газ в рубли цели да повиши търсенето на руската валута

За Русия това ще бъде първият външен дефолт след болшевишкото отхвърляне на дълговете от царската епоха през 1918 г. В началото на тази година страната беше много близо до подобен момент, но успя да се спаси с последни сили, като смени метода на плащане. Този алтернативен начин беше блокиран през май - само няколко дни преди падежа на 100 млн. долара, когато САЩ затвориха вратичката със санкциите, която позволяваше на американските инвеститори да получават плащания по държавни облигации.

Сега въпросът е какво ще се случи по-нататък, тъй като пазарите са изправени пред уникалния сценарий на неизправен кредитополучател, който има готовност и ресурси да плати, но не може.

Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят дефолт, но санкциите им забраняват да работят с Русия. Притежателите на облигации биха могли да се обединят и да направят свое собствено изявление, но може би ще предпочетат да изчакат развитието на войната в Украйна и нивото на санкциите, докато се опитват да разберат какъв е шансът да си върнат парите или поне част от тях.

Икономист: Не очаквам Русия да изпадне във фалит

"Обявяването на фалит е символично събитие", каза Такахиде Киучи, икономист в Nomura Research Institute в Токио. "Руското правителство вече загуби възможността да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от повечето чужди държави"

Тъй като санкциите, наложени на руските власти, банки и физически лица, все повече прекъсват пътищата за плащане, Русия твърди, че е изпълнила задълженията си към кредиторите, като е прехвърлила плащанията през май на местен платежен агент, въпреки че инвеститорите не разполагат със средствата в собствените си сметки.

По-рано тази седмица тя направи други преводи в рубли, въпреки че въпросните облигации не позволяват този вариант на плащане.

Русия ще се обърне към съда, ако бъде обявена в дефолт

Министърът на финансите Антон Силуанов се позова на "форсмажорни обстоятелства" като оправдание за смяната на валутата, наричайки ситуацията "фарс". Според юристи, които са говорили пред Блумбърг по-рано този месец, правният аргумент за форсмажорни обстоятелства исторически не е обхващал санкции.

"Има всички основания да се предполага, че при изкуственото възпрепятстване на Руската федерация да обслужва външния си суверенен дълг целта е да се приложи етикетът "дефолт"", заяви Силуанов в четвъртък. "Всеки може да обяви каквото си иска и може да се опита да сложи такъв етикет. Но всеки, който разбира ситуацията, знае, че това в никакъв случай не е дефолт."

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС