Според него Москва ще разчита на Китай и Индия за набиране на капитал

"Празни надежди са руските граждани да се обърнат срещу Путин заради икономически санкции, защото, макар да има по-висока инфлация и ръст на безработицата, одобрението към него се покачва. САЩ и Западът са налагали строги санкции, но никога не са успявали да сменят режим. Трябва по-агресивна намеса във вътрешната политика. Не очаквам Русия да изпадне във фалит и да иска заем от МВФ". Това заяви Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него Русия ще разчита на Китай и Индия за набиране на капитал. "Очаквам китайците да се възползват от ситуацията, защото за тях Русия ще е евтина дестинация. Това обаче е нож с две остриета, тъй като Москва ще стане по-зависима от Пекин", прогнозира експертът. И допълни, че ако Русия изпадне в дефолт, ще се вдигнат лихвите по държавния дълг, защото инвеститорите я считат за ненадежден платец. Икономистът уточни, че ако се прекъснат газовите доставки, може би ще се наложи режим на газа.

Украйна призова Запада за повече оръжия

По думите му дефолт означава страна да не покрива текущите плащания по дълговете. Русия не изплаща задълженията си по договорите в долари, а в рубли, което е нарушение в договорните отношения. "Има едномесечен гратисен период от 4 април, в който страната може да изплати задълженията си. Това е политическа ситуация. Русия искаше да бъдат размразени резервите й в долари - общо 315 млрд. Докато това не се случи, тя ще плаща в рубли. Така че може да се каже, че санкциите работят, защото се върви към дефолт", обясни той. 

По повод национализацията на имоти на българи в Русия, Вулджев потвърди, че това значи, че те ще загубят собствеността си. Експертът уточни, че вероятно няма да става дума за всички, а само за крупни бизнесмени.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.