Най-голямата партия в НС ще получи мандат, без да е била преди това на разговор с държавния глава

Напрежението между основните фигури на политическата сцена продължава да се изостря. Още преди да са провели консултации с президента, „Продължаваме Промяната” форсираха събитията и обявиха старт на политическите совалки за съставяне на ново правителство.
Малко по-късно президентът Румен Радев от своя страна обяви край на консултациите, без да е успял да се види с „Продължаваме Промяната” и БСП. Така процедурата завърши без прецедент и най-голямата партия в парламента ще получи мандат без да е била преди това на разговор с държавния глава.

Приключиха консултациите при Радев, предстои връчване на мандат (ОБЗОР)

Малко по-късно БСП отвори нов фронт срещу президента. Корнелия Нинова уличи служебен кабинет на Румен Радев в опит за изнасяне на оръжия към Украйна. 

Колкото до самите консултации, Радев разговаря днес с „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”. 

Без да изчака „Продължаваме Промяната” и БСП, президентът сложи край на консултациите с парламентарно представените партии. 

„С днешната ми среща с групата на „Възраждане” цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила”, обяви Радев. 

Така без прецедент ще бъде връчен мандат на най-голямата политическа сила - „Продължаваме Промяната”, без да са се състояли разговори с президента. От кулоарите на парламента последва индиректна атака към Румен Радев.  

„Като говорим за консултации, говорим за диалог. Такъв диалог явно няма с президента. Това не е призовката, на която трябва да се явим, а покана както се видя са една формалност”, заяви Милен Матеев от ПП. 

„Според вас консултация ли е да ти каже някой яви се в толкова часа в момента, в който се прави бюджетът на държавата. Аз не считам, че всеки може да си мисли, че тази държава започва с него”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.  

„Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Има политическа криза и е ясно, че е сложно търсенето на изход. Не може да върви по график”, заяви Христо Иванов от ДБ. 

Всъщност, първият ход днес беше на ПП. От  партията обявиха, че започват разговори за търсене на подкрепа за нов кабинет. Според вицепремиера в оставка Асен Василев това не е било с цел да се избегнат консултациите при държавния глава. 

„Съвсем нормално да видим в партиите, в които останаха в коалицията, да се стиковаме, да имаме общи позиции, за да може, когато отидем при президента, да имаме истинска позиция”, заяви Василев. 

Като свои естествени партньори от „Продължаваме Промяната” посочиха „Демократична България”, БСП и независимите депутати.

ПП започва преговори за нов кабинет, обяви с кого сяда на масата

„Това, което ще разговаряме, е ясна законодателна програма с евросредствата. И ясна конкретика що се отнася до съдебната реформа”, каза Василев.

Доскорошните партньори във властта - „Има такъв народ” изключиха вариант за подкрепа на кабинет с премиер Кирил Петков, с което бяха и изключени от списъка за нови разговори. А Христо Иванов призова политиците да не се фокусират върху конкретни имена. 

„Всеки се държи като Хан Аспарух, все едно държавата започва с него - той ще определи всичко, той ще каже от това няма да излезе управление и не го виждам в следващия парламент”, коментира Христо Иванов.

„Аз продължавам да се надявам да се направи кабинет”, каза Гуцанов.

„Нямаме претенции към премиера, казали сме, че ще водим разговори”, каза Вигенин. 

Ще се разчита на подкрепата и на вече независимите депутати, които напуснаха редиците на ИТН.

„Най-доброто нещо е за България да има правителство редовно, за да има работещ парламент”, каза Иво Атанасов. 

Преговорите започват тази вечер. Трите партии, които разговарят в момента, имат общо 109 гласа в зала. Заедно с независимите шестима, постигането на мнозинство, което да одобри нов кабинет с мандата на ПП,  все още изглежда невъзможно.  

За втория кръг консултации при президента, първи поканени бяха от „Има такъв народ”. 

ИТН поиска Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония

„Година след дебюта ви на политическата сцена, предполагам правите равносметка на постигнатото и извличате поуки от дейността си. Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е много кратка”, каза Румен Радев.

Консултациите са в условията на „каскада от кризи”, посочи държавният глава. И отново попита партиите - имат ли решение как да се преодолее политическата нестабилност у нас сега.
„Лицемерието и лъжата са начин на общуване в българската политика. А българският избирател трябва да знае кой лъже. Ние не смятаме, че президентът и президентската институция са мафиоти, защото в момента ние имаме среща на мафията, нали, ако слушаме част от политиците, които са се обявили за безгрешни”, казаТошко Йорданов - председател на ПГ на „Има такъв народ”. За ИТН предсрочните избори са очакван вариант. 

„По-добре избори или консултации, дори да ги наричат политически кризи, отколкото политическа стабилност и управление на ГЕРБ 9 години безметежни”, каза Йорданов. 

Час по-късно, на излизане на президентството, от ИТН не отхвърлиха изцяло възможността да подкрепят втори кабинет в рамките на този парламент.

„При ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него, по възможност би било добре и Асен Василев да не е там, да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време, ясна  конкретика”, каза Йорданов. 

Втори на масата при президента седнаха от „Демократична България” - единствената партия от управляващата коалиция, която отиде за консултации с държавния глава. 

„При връчването на мандата на първата политическа сила "Продължаваме Промяната" за съставяне на сегашното правителство, аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш”, каза Радев.

ДБ при президента: Предсрочните избори няма да бъдат панацея

За диалог и търсене на формула за преодоляване на политическата криза се обявиха от "Демократична България". Но предупредиха:

„Всичко е твърде лично. Оказва се невъзможно да се води разговор по наистина съществените проблеми, независимо кой какво казал и какво лично отношение има към някого”, каза Йорданов. 
От десницата признаха - изборите не са панацея на проблемите. Но и нямат рецепта за решаването  им. 

Последни при държавния глава дойдоха и от "Възраждане".

„Възраждане” към Радев: Предсрочните избори са най-бързият начин за преодоляване на кризата

„Вашата партия е характерна до момента с ярките и категорични позиции, които вземате по редица обществени теми. И за това за обществото ни е важно да знае вашата оценка за политическата обстановка към момента”, каза Радев.

„Основният и най-бърз начин за преодоляване на тази криза, която е предизвикана до огромна степен от действията и бездействията на сегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре”, каза Костадин Костадинов. 

От най-малката парламентарна група са сигурни - път към другите партии за нов кабинет няма.
„Парламентът е изчерпан, морално фалирал, управленски импотентен вече, така че не виждаме смисъл да подкрепяме каквото и да било правителство”, каза Костадинов.

Опасност за разцепление в групата на "Възраждане" няма, увери председателят на партията.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.