Председателят на Стратегическия съвет при президента коментира изгонването на 70 руски дипломати

Решението за изгонването на 70-те руски дипломати явно е взето само от премиера Кирил Петков. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

„Останах с впечатление, че това е еднолично решение на министър-председателя. Съмнявам се, че той има такива правомощия. Не е ясно каква е била ролята на МВнР. Такива сериозни стъпки не се взимат за минути. Не знам дали президентът е бил информиран предварително”, обясни Маринов.

„Очевидно някои хора в политиката възприемат властта като сладкиш или голям гювеч, който може да ти се услади. Но властта е отговорност. Президентът е доказал, че е отговорен. Както е казано в Светото писание „ по делата им ще ги познаете””, каза още професорът. 

Според него е очевидно, че президентът и кабинетът са се разминали от гледна точка на основните критерий и стандарти за това как се управлява държава.

„Радев още при предишното управление каза, че ще се отнася към всяко правителство с един и същ аршин. Както виждате официално президентът не е свалил доверието си от правителството, както постъпи с това на Бойко Борисов. За да има нормален разговор са нужни две страни. Другото е въпрос на възпитание и спазване на определена процедура. Досега не е имало парламентарна група, която да откаже да отиде на консултации при президента, колкото и обтегнати да са били отношенията. Още по-малко с такива нелепи обяснения”, каза още председателят на Стратегическия съвет.

България гони 70 руски дипломати

По думите му всяко едно служебно правителство получава определени задачи от президента. 

„Не спомням Румен Радев да е поставял пред служебните правителства задача за демонтаж на даден модел. Те работеха най-вече за провеждане на свободни и демократични избори. Когато става дума за служебен кабинет, всички говорят за личности. Освен ясната задача за избори, те решават и за текущото управление на страната”, допълни Маринов.

Според него голяма част от подкрепящите „Продължаваме Промяната” са гласували за тях, защото са мислили, че ще бъдат  пълноценни, коректни партньори на президента, но това не се случило.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.