Новината беше съобщена от премиера Кирил Петков

България гони 70 руски дипломати, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков. Той каза, че тези дипломати са идентифицирани като хора, свързани с чужди служби и работили срещу интересите на България. „Искам да поздравя службите и МВнР, че са си свършили работата”, каза Петков. „Всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани от страната ни”, допълни той.

Нинова: Решението за изгонване на 70 руски дипломати не е взимано в МС или в коалиционен съвет

Петков не даде подробна информация, защото тя е класифицирана. „Голяма част от тях са работили директно за чужди служби. Дипломатическата роля е била повече прикритие”, каза Петков.

„Това са 70 човека – голяма бройка. Те са били на официални дипломатически позиции. Това са дипломати към руското посолство, не говорим за хора извън руското посолство. При мен беше докладвано, че са извършвали несвойствени дейности за тези позиции. Това не е агресия към руския народ. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, имаме институции, които ще противодействат”, каза Петков.

Той допълни, че самолетът с тези дипломати ще отлети от страната ни още в неделя.

Посланик Елеонора Митрофанова е била извикана днес в МВнР и й е бил връчен списъкът с имената, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на официалната си страница във Facebook. Те следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург“, добавят още от МВнР. 

От руското посолство са съобщили пред ТАСС, че заради липса на персонал временно затварят консулския отдел в София, генералното консулство във Варна, а за 1 месец и консулството в Русе. За първите две не е посочен срок. Сред изгонените е съветник на посланика, шефът на консулството в Русе, както и директорът на руския културен център в София.

Изгонените дипломати и семействата им са повече от 200 души, предава още агенция ТАСС.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.