Подписано беше споразумение за създаване на мултинационален фонд за иновации

Лидерите на страните от НАТО продължават разговорите в Мадрид в рамките на третия и последен ден на годишната среща на върха. Основна тема днес ще бъде проблемите на сигурността на южния фланг на НАТО, в нестабилните райони на Северна Африка и Близкия изток.

НАТО с нова стратегия за години напред

Лидерите обявиха, че ще инвестират над 1 милиард евро в нови технологии в следващите 15 години, с които ще се подобри сигурността на Алианса и поставиха подписите си за създаването на мултинационален фонд за иновации. Страните членки потвърдиха подкрепата си за Украйна.

Безспорно обаче най-важното събитие на срещата на върха се оказаха Швеция и Финландия, които официално получиха статут на кандидат-членки на НАТО.

„Това е един от тези исторически дни, които имаме в изобилие през тази пролет, но не преобръща всичко с главата надолу, нито го прави черно, нито бяло, защото трябва да имаме предвид, че десетилетия наред и по-специално през последното десетилетие, Финландия е работила за подобряване на сътрудничеството, за засилване на партньорството с НАТО, за двустранно сътрудничество със Съединените щати, с Обединеното кралство”, заяви Саули Нийнистьо, президент на Финландия.

„Поканата ни да се присъединим към НАТО е още една важна стъпка към  пълноправно членство. Но ние все още не сме стигнали там. Всичките 30 парламента ще трябва да ратифицират споразумението и това ще отнеме известно време, ние го знаем. Искам да кажа голямо благодаря на всички страни, които ни дадоха гаранции за сигурност по време на този процес, не на последно място на нашите скандинавски приятели. Така че благодаря ви за това и сега можем заедно да укрепим сигурността в нашата част от света”, Магдалена Андерсон, министър председател на Швеция.

В Мадрид Румен Радев е обсъдил с премиера на Нидерландия Марк Рюте переспективите за присъединяването на България към Шенгенското пространство.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.