Финансовата рамка трябва да влезе в сила от 1 юли

Втори ден депутатите работят по приемането на актуализацията на бюджета.

Финансовата рамка трябва да влезе в сила от 1 юли, заради което депутатите удължиха работния си ден по приемането на план-сметката. 

Разходите, заложени в бюджетната рамка, скараха депутатите. Опозицията отсече - заложените 150 милиона за отстъпка за литър гориво няма да имат желаният ефект.

МФ: Бюджетът е на плюс в края на май с над 600 милиона лева

“Крайно недостатъчна е мярката от 25 стотинки. Не държавата, а крайните разпространители на горива ще заплатят тези пари”, каза от парламентарната трибуна депутатът от “Възраждане” Искра Михайлова. 

“Хората със скъпи джипове ще получат 100 лева на месец, защото те зареждат по 6-8 резервоара всеки месец. По това, което предлагате - пенсионерите ще получат 6 лева, работещите 12 лева, а богатите 100 лева”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. 

Управляващите отговориха с контрааргументи.

Депутатите одобриха отстъпката от 25 ст. за горивата

“Критиката, че това е на калпак, е резонна, но тя може да бъде отправена и към други мерки, например, COVID добавката”, каза Георги Ганев от ДБ. 

А Настимир Ананиев от ПП призова за бързи действия.

Средствата за заплати в МВР също изостриха тона в пленарната зала. Причината - опозицията поиска повече. 

“Основанието ни за това предложение е инфлацията. Работещите в системата на МВР служители нямат възможността да упражняват други професии, чрез които да увеличават своите доходи”, каза Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС.

Депутатите ще работят до приемане на бюджета

Предложението за 6 милиона повече за МВР  не срещна одобрението на управляващите.

“Искахме да направим това чрез реформа и справедливо, така че тези, които работят най-много да бъдат най-добре възнаградени”, обясни Искрен Митев от ПП.

Георги Свиленски от БСП заяви, че партията ще подкрепи предложенията за повишаване на доходите и се обърна с въпрос към бившите управляващи. 

“Защо не го правихте 12 години докато управлявахте”, попита Свиленски.

Новите разчети за държавната хазна трябва да бъдат одобрени до края на деня. 


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.