Напрежението между ПП и БСП за остава

Премиерът в оставка Кирил Петков отиде на среща с парламентарната група на БСП. Целта беше да им обясни казуса с изгонването на руските дипломати. Въпреки едночасовия разговор, левицата остава на позицията, че няма да даде подкрепа за правителство начело отново с Петков.

Премиерът в оставка се срещна очи в очи с депутатите на БСП в опит да потуши напрежението заради изгонените руски дипломати.

Нинова: БСП няма да възобнови преговорите с Кирил Петков

“Няма еднолично решение. Влязохме в детайли на всички стъпки, които бяха взети от всички институции. Това даде чувство на нашите партньори от БСП, че институционалната машина е работила не от днес, а дълго време”, обясно Петков.

Той обяви, че решението идва на база на 3 доклада от ДАНС, работата междуведомствената група във Външно министерство и съвета по сигурност. Петков призна и за своя грешка.

“Единствената грешка, която аз допуснах в това нещо е комуникационното  представяне на събитията. То трябваше да излезе в съответствие с институциите и да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не еднолично съм взел решение”, каза премиерът.

Но Нинова остана твърда.

Депутатите разглеждат параметрите по приемането на актуализацията на бюджета (ОБЗОР)

“Казахме еднолично, защото колективния орган МС не е вземал такова решение”, заяви тя.

В спора се включиха и от “Има такъв народ”. От Външно се обърнали към началника на кабинета на премиера - Лена Бориславова, как да действат. 

“И тя връща 2 писма с методически указания за изгонване на дипломатите. Така че Кирил Петков да не се крие зад Външно”, призова председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

След едночасовите разговори на Петков с БСП се оформи още един сблъсък на позиции - ще има ли преговори за нов кабинет или не. Според министър-председателят преговорите “диалогът продължава”, Нинова обаче бе категорична, че позицията на БСП остава непроменена и заяви: “Ще се върнем на масата когато ПП предложи друг кандидат!” 

“Демократична България” очертаха възможност за кабинет с първия мандат - с хоризонт от 1 година  и ясни цели за изпълнение.

"Алфа Рисърч": Два пъти повече българи предпочитат съюз с НАТО и ЕС пред съюз с Русия

“Тук въпросът не е за фигурата на възможния премиер, но като цяло да се намери формулата. Ние бихме обсъждали и такъв вариант, който да измести фокуса върху по експертни фигури, а не политически лидери”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

От ИТН не са получавали покана за разговори, но са готови за това под условие да не се съставя кабинет с Кирил Петков и Асен Василев. 

В кулоарите на парламента Петков не даде ясен отговор ще отстъпи премиерския пост.

Петков: Няма еднолично решение за дипломатите, диалогът с БСП продължава

Пред NOVA шефът на парламентарната група на “Продължаваме Промяната” - Андрей Гюров, не изключи вариант партията да излъчи различна номинация за премиер от Кирил Петков като каза, че в ПП има “достатъчно хора, които са подготвени да заемат различни постове. Със сигурност имаме различни варианти”. 

Ако Кирил Петков реши да отстъпи, неофициално за номинация за премиер се спряга бившият шеф на парламента Никола Минчев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.