Бившият представител на България в Апианса смята, че изгонването на руските дипломати е навременно

След срещата на лидерите на НАТО в Мадрид ще започне преработка плановете за отбрана на всяка страна членка на алианса, включително на България. Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" на NOVA NEWS бившият представител на България в НАТО ген. Съби Събев.  

Никой не може да каже у нас какви сили ще се развръщат, посочи той. „Но нека да няма съмнение, че Отбранителният план на България, който ще бъде завършен, ще гарантира абсолютно на 100 % отбраната на страната срещу заплахи от всякаква посока”.

На въпрос може ли да очакваме увеличение на числения състав на т. н. бойна група у нас след приемането на нова стратегическа концепция на НАТО и определянето на Русия като най-голямата заплаха за Алианса, той посочи, че тази българска група може да нарасне до 1650 души. Той уточни, че Италия става рамкова държава, тя осигурява системата за командване и управление и основните сили в тази многонационална бойна група.

Той коментира, че изпращането на още 3 хиляди души в Румъния са заради войната в Украйна и евентуалното привличане на Приднестровието и Молдова в конфликта. „Засега няма такива преки индикации, но никой не е сигурен докъде ще достигнат амбициите на Путин в тази агресивна война, ако успее да овладее и Донбас”.

Ген. Събев коментира и решението за изгонване на руските диломати от страната ни: „Това решение е напълно законосъобразно, напълно навременно и България съвсем непоколебимо го приложи. Всички тези излишни страхове,  че едва ли не сме изправени пред война с Русия, че едва ли не обявяваме война на Русия, едва ли е нужно да коментираме със сериозни хора-наблюдатели”.

Поптодорова: При връщането си от Мадрид Радев трябва да каже, че Русия е заплаха

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.