Според Светослав Малинов подкрепата на Русия означава подкрепа на държавата, която иска да разруши ЕС и НАТО

"Русия е основна заплаха - това трябва да съобщи на българското общество при завръщането си от Мадрид президентът Румен Радев”, каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб у нас.

Тя подчерта, че и обявяването на решението за изгонване на 70 руски дипломати е станало точно в деня на подписването на стратегическата концепция на НАТО, която е посочила Русия като основна заплаха.

НАТО с нова стратегия за години напред

„Нотите, връчени на г-жа Митрофанова, не носят подпис. Те изразяват държавна позиция. Тя е получила 3 вербални ноти. Процесът е тръгнал. Връщане назад няма да има за много дълъг период от време. И колкото повече се спъваме, толкова повече щетата е за нас, а не другите”, допълни Поптодорва.

Новата стратегия на НАТО коментира и ръководителят на катедра “Политология” в Софийския университет Светослав Малинов. „В нея основен враг и противник е Русия. Нека да разберем това, да го осмислим. Това няма да се промени скоро, най-малко 10 години", заяви той.

Според него в тази ситуация трябва да осмисляме всичко, включително и вътрешно-политическите си пристрастия. „Ще има нова линия, по която трябва да се ориентират десните избиратели. Коалициите ще се променят. Всичко ще се промени – бавно и постепенно. В момента да си на позицията на Русия, означава да си на позицията на държавата, която иска да разруши ЕС и НАТО”, убеден е Малинов.

В обобщение той посочи, че „докато управлява колективният Путин, Русия ще има пари за шпионаж, пропаганда и оръжия. Проруската позиция вече няма нищо общо с руската история и култура – тя е подкрепа за един терористичен режим”, каза още Малинов.

Целия разговор гледайте във видеоматериалите.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.