Мъжете са подали сигнал и до Инспекцията по труда

Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в хотел-ресторант в Созопол, твърдят, че са измамени от работодателя си. Подават сигнал в Инспекцията по труда и до NOVA. Казват, че работили близо два месеца без трудови договори. След като си поискали парите и не ги получили, опитали да напуснат, но били освободени. Мъжете разказват, че пристигнали в Созопол в началото на месец май. По договорка трябвало да помогнат за довършителните работи до края на месеца, а после да започнат работа в ресторанта на хотела като готвачи. 

“Започнахме да помагаме за това нещо, с което се бяхме разбрали с Аделина - собственичката. Първото обещание, че ще отворим на 25 май, не се спази. Отворихме на 25 юни. Още един месец забавяне, при което ние продължаваме да вършим общополезен труд, без трудов договор”, разказа Иван Любенов.

Протестиращи блокираха пътя Пловдив-Карлово

Уговорката за заплащането на мъжете е била 50 лева на ден до отваряне на ресторанта. Въпреки това продължили да работят още месец, защото очаквали да получават по 100 лева на ден в кухнята. Част от тях подписват и трудов договор, но със задна дата.

Други обаче отказват. 

“Не го подписах, защото не отговаряше на уговореното с нея (собственичката)”, разказва Кристофър Петков.

Скоро той разбира, че договорът му е подписан от някой друг.

“Не е истински, фалшифициран е. Аз не съм се подписал никъде.Тя ме е подписала сама, на коляно”, твърди и друг работник - Митко Илиев.

Задълбочават се проблемите с отменени полети в Европа

След като решили да напуснат хотела, подали сигнал в Инспекцията по труда и до NOVA. наш екип посещава хотела с екип на Икономическа полиция и Инспекцията по труда. Там ги посреща Аделина Попова, собственик на хотела, която отрича да има проблем с подписите в документите. Проблемите били с наетите служители.

По думите на Попова мъжете били “некоректни” и я изнудвали да им плаща ден за ден. Въпреки това тя твърди, че им е изплатила всичко заработено.

“Мога да ви изкарам колкото свидетели искате, за да видите, че са си получили абсолютно всичко по договор”, заяви Попова.

Десетки отменени полети заради стачка в Париж

От Инспекцията по труда са връчили на собственичката на хотела призовка до 6 юли да им предостави документацията на всички лица, подали жалба при тях, за да установят истината. 

Липсата на трудов договор е едно от често срещаните нарушения, обясни Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Собственичката на хотела твърди, че пред времето, в което мъжете са били на работа при нея, са обучавани, получавали са и безплатна квартира и храна. 

А от Инспекцията по труда съветват работниците да изискват трудов договор преди започване на работа, за да могат при нужда да бъдат защитени правата им.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.