Протестите на работници продължават вече трети ден

Хаос обхвана летищата в Париж в събота заради продължаващия трети пореден ден протест на работниците там, които настояват за по-добро заплащане. Десетки полети бяха отменени на главното парижко летище Роаси-Шарл дьо Гол, а пътниците се сблъскаха с множество проблеми, включително изгубен багаж и дълги, виещи се опашки, съобщи Анадолската агенция.

Всеки пети полет между 05:00 и 12:00 ч. GMT е бил отменен, според информация на вестник „Liberation“.

Летищните власти издадоха препоръки към пътниците да пристигат поне два-три часа преди полета си.

Въздушен хаос: Български журналист прекара часове в чакане по летищата

Работниците на парижкото летище, включително наетите на договор и временно наетите служители, както и пожарникарите на "Шарл де Гол", стачкуват от четвъртък. Те обявиха нова стачка от 8 до 10 юли, когато започва лятната ваканция, с настояване исканията им да бъдат изпълнени

Работниците искат 6 % увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари и спешно набиране на персонал, за да се отговори на нарастващия поток от пътници. Предложението на летищния оператор ADP за увеличение с 4 %, считано от 1 юли, е било отхвърлено, заяви Даниел Бертоне, представител на профсъюза CGT, твърди France24.

Хаос на летището във Франкурфт: Пътници търсят багажа си сред стотици куфари (ВИДЕО)

Работниците обвиняват ръководството, че си затваря очите пред нуждата от повече работници, принуждавайки съществуващия персонал да работи на по-дълги смени без допълнително заплащане. Представители на профсъюза заявиха, че трафикът и печалбите на летището са се възстановили до нивото отпреди пандемията, но работниците не са получили никакво увеличение на заплатите от 2019 г. насам. Кризата в Париж е засегнала и въздушния трафик в Ница.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС