От обвинението отрекоха да има образувано досъдебно производство срещу Лена Бориславова

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу длъжностно лице заради сключен неизгоден договор между ББР и юридическа кантора. Това съобщават от държавното обвинение, като уточняват, че от 2017 година насам, след поправка в Закона, разследванията не са срещу лица.

Повод за проверката е сигнал, подаден в Софийската районна прокуратура и КПКОНПИ, в който се твърди за злоупотреби с хонорари за юридически услуги. Парите били изплащани от ББР на частна адвокатска кантора, при това в завишени размери. Обемът дейност, за която се получавало възнаграждение от близо 14 000 лв. месечно, бил твърде малък.

Прокуратурата разследва Лена Бориславова

Периодът, за който се проверява обхваща времето, когато министър на икономиката и съответно принципал на банката е Кирил Петков. А лицето, за което в сигнала се твърди, че е получавало високите хонорари, е Лена Бориславова. По това време тя била служител в адвокатската кантора.

Заради разследването, в което са намесени висши държавни чиновници, то е прехвърлено в Софийската градска прокуратура, която е компетентна по случая.

Обвинителите ще проверяват дали, колко, на какво основание и кой евентуално е изплатил хонорари на Бориславова. За целта са иззети копия на договорите между ББР и адвокатската кантора.

Самата Бориславова първа съобщи в социалните мрежи, че тече проверка срещу нея. А днес определи разследването като „граничещо с политическа акция”.

„Това граничи с някаква политическа акция. Аз лично не съм подписвала никакъв договор от името на банката или на кантората. Странно е как водят досъдебно производство срещу конкретно лице, тъй като такова нещо не съществува в нашето наказателно правораздаване от едно известно време. За мен това не е правно обосновано”, коментира тя. 

„Има много голяма съпротива срещу мерките на правителството и това, което успяхме да постигнем до този момент. Господин Гешев явно е ангажиран пряко в това разследване, така че аз съм готова да сътруднича”, добави Бориславова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.