Проверка на NOVA показва, че България има ядрено гориво за още няколко години

Енергийни експерти предупреждават, че при още по-голям разрив в отношенията ни с Русия не е изключено АЕЦ „Козлодуй” да остане без ядрено гориво. Това на практика би означавало спиране на централата.

Проверка на NOVA показва, че България има ядрено гориво за още няколко години, но отсега се мисли вариант какво да се прави, ако Русия откаже да ни продаде ново, въпреки че „Росатом" не попада в пакета санкции на Европейския съюз. Варианти са американски и европейски компании. Експертите успокояват, че на този етап няма вариант АЕЦ „Козлодуй" да преустанови работи заради липса на гориво.

Кризата с природния газ в Европа се задълбочава (ОБЗОР)

В момента България разполага с ядрено гориво за двата си реактора в АЕЦ „Козлодуй”, което трябва да стигне до 2026 г. Министерството на енергетика планира централата да не работи с руско гориво още след 2 години поне за един от блоковете. Действията се предприемат още сега, така че ако се стигне до влошаване на отношенията с Русия, „Козлодуй” да не спира работа.

„АЕЦ „Козлодуй” има осигурени запаси от свежо ядрено гориво за 3 или 5 години напред. Отделно има процедура за допускане на зареждане на ядрено гориво от друг доставчик, не от „Росатом”, заяви Антон Иванов, който е енергиен експерт.

„Водят се разговори, както на държавно ниво, така и от страна на компании за алтернативни доставки. Мисля, че имаме достатъчно време този въпрос да бъде решен”, коментира енергийният експерт Васил Начев.

Експертите настояват отсега да се търсят алтернативи и за резервните части. „Веригата на доставки за АЕЦ „Козлодуй” са специфични резервни части би трябвало да бъде преразгледано с оглед осигуряване на алтернативи. Такива възможности има на европейския пазар”, смята Иванов.

Италианският премиер е поискал извънредна среща на върха за енергетиката на ЕС

Бъдещето на ядрената енергетика да бъде заложено в работата на евентуален нов кабинет, оглавен от Асен Василев - за това настояват част от независимите депутати, които обмислят подкрепата си.

„Ние казахме, че държим развитието на ядрена енергетика в България и на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. От другата страна Асен Василев потвърди, че се работи по темата”, каза независимият народен представител Георги Георгиев.

Призив за диверсификация дойде и от президента в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. „Ние имаме някакви запаси, които бихме могли да консумираме, но така или иначе ако има по-решителни крайни действия от Москва може да се наложи да се обърнем към други посоки”, заяви той.

В момента то продължава да се изпраща в Русия, но може да се съхранява и на други места в Европа.

Все още няма окончателно решение какво да се прави с ядрения реактор, който България закупи преди години. Първоначално той трябваше да се използва за АЕЦ „Белене”, проектът обаче беше замразяван няколкократно през годините. Вариант е да се построи 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.