Германия обяви, че се готви за режим на синьото гориво

Задълбочава се кризата с природния газ в Европа. Континентът трябва да се подготви да няма никакви доставки от Русия още тази зима. Това предупреди директорът на международната агенция по енергетика. Според Запада Москва умишлено намалява доставките, за да повиши цените и да намали наличните запаси. 

Германия  направи още една крачка към въвеждането на режим на природния газ. Страната обяви етап на предупреждение, което е формална стъпка преди въвеждането на различни ограничения на употребата. „Вече имаме прекъсване на доставките на газ за Германия. Това е необходимо условие, за да обявим въвеждането на извънредния план”, каза германският министър на енергетиката Роберт Хабек.

"Ройтерс": Германия ще задейства втората фаза на извънредния си план за газови кризи

За най-голямата икономика в Европа тази „втора фаза” означава, че държавата вижда значителен риск от недостиг на природен газ. Фазите са общо три. Последната предвижда отпадане на ценовата защита за населението, което ще трябва да плаща на енергийните дружества високите цени на газа. „Ще има значителна тежест за частните лица и за предприемачите”, алармира Хабек.

Руснаците продължават да повтарят, че доставят газа без проблеми. „Руската федерация стриктно изпълнява своите задължения. Ние сме много, много надежден доставчик на енергоизточници за Европа”, категоричен беше говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Н. Пр. Хюсейнов: България ще получава пълния обем азерски газ след изграждане на интерконектора

Никой в Европа вече не вярва на това. Освен България, още Полша, Дания, Финландия и Нидерландия бяха отрязани от руския газ, след като отказаха да се съгласят Русия едностранно да промени договорите им. Доставките не са намалени само за Германия, а още за Италия и Франция. Експерти казват, че Русия умишлено прави това, за да повиши цената и да не позволи на страните в Западна Европа да попълнят хранилищата си преди зимата. За държави, поставили се в тежка зависимост от руския газ, като Германия и Италия, положението е особено сериозно. Италианците произвеждат двойно повече от електричеството си с природен газ, сравнено със средното в Евросъюза. Положението се утежнява от сушата. Италия разчита на ВЕЦ-ове, а най-дългата река на Апенините По е с дълбочина от 30 см. Водата е на най-ниските си нива от 70 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.