Тя е разработена за ситуации, при които правителството отчита висок риск от дългосрочен недостиг на снабдяването с газ

Германия ще задейства втората фаза на тристепенния си план за действие при газови кризи. Няма обаче да се прибегне до клауза, която позволява на компаниите за комунални услуги да прехвърлят на клиентите нарастващите разходи. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник. 

Втората фаза - на "повишена готовност" - е разработена за ситуации, при които правителството отчита висок риск от дългосрочен недостиг на снабдяването с газ. Теоретично тя дава възможност доставчиците на комунални услуги да прехвърлят по-високите цени към индустрията и домакинствата, като по този начин понижат търсенето. 

Най-голямата европейска икономика, изправена пред намаляващи газови потоци от основния си доставчик Русия, е в "първа фаза" на извънредния план от края на март. 

Преминаване към втората фаза се очаква откакто миналата седмица руският газов монополист "Газпром" сви доставките по газопровода "Северен поток 1" до едва 40 процента от капацитета на съоръжението. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА