Остава въпросът ще успее ли ПП да събере необходимата подкрепа

Все още остава отворен въпросът ще успее ли мандатоносителят - „Продължаваме Промяната”, да събере необходимите депутатски гласове, за да реализира програмата си.

Опозицията в лицето на ГЕРБ има остри критики заради намалените пари за България по Плана за възстановяване. Лидерът на партията Бойко Борисов обвини също, че в момента се извършва купуване на гласове в Народното събрание.

„Най мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента. Предлагат се колосални суми да не влязат на гласуване - да претърпи някаква авария, да се спъне, да падне са си ожули носа, само да не влезе в зала”, обясни Борисов.

Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента

Такива опити нямало към ГЕРБ. Иначе плащането било обещавано и в биткойни, заяви още Борисов.

„Имам информация по коридорите как им подсказват за какво става въпрос, включително и с биткойни да им платят. Ама цената им падна и сега трябва да се предоговарят пак”, смята той.

Цончо Ганев: ПП са оферирали трима депутати от "Възраждане"

Опит за купуване обаче имало във „Възраждане”, твърдят от партията.

„Настоящият парламент се е превърнал в сериозна организирана престъпна група, в която министър-председателят не се свени да говори, че ще търси 121 депутати. Все едно депутатите са стока, продавана в магазините. Тези хора прекрачиха всякакви граници, те са престъпници и национални предатели”, заяви Костадин Костадинов.

„Така наречената промяна стигна дотам да превърне парламента в едно тържище за купуване на депутати”, коментира Цончо Ганев.

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че търсят подкрепа единствено на база на принципи.

„Абсолютно всички депутати, които искат да видят и нашата програма. Единственото, което се придържаме към нашите обещания, е че не говорим с четиримата човека”, отбеляза министър-председателят.

Петков: Няколко души трябва да решат към кого ще бъдат лоялни

От „Демократична България” заявиха, че за всяко подобно твърдение от опозицията чакат доказателства.

„Бойко Борисов обича да разказва лакардии. Изключително сериозен е моментът, за да се занимаваме с такива неща. Пазарувало се - да даде доказателства”, апелира съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

От ГЕРБ разкритикуваха остро правителството в оставка и заради парите по Плана за възстановяване.

„Вчера Европейската комисия намали общата сума на безвъзмездните средства, които ще предостави на България по Плана за възстановяване. Корекцията е 578 млн. евро - над 1 млрд. и 200 - 300 млн. загуба вследствие на промяната”, обясни още той.

От Министерството на финансите отговориха на обвиненията. В писмена позиция от ведомството заявиха, че решението за преизчисление на парите по Плана е залегнало в подписната от третия кабинет „Борисов” правна рамка. Заради това държавите, които са в по-добро финансово състояние след пандемията, ще получат по-малко средства спрямо страните със забавен икономически растеж.

Борисов беше категоричен, че партията му няма да подкрепи правителство на „Продължаваме Промяната”.

 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.