Междувременно обвиненията за покупко-продажба на депутати продължават

Продължава търсенето на нужните гласове сред депутатите за подкрепа на правителството. Два дни преди изтичането на крайния срок за подредба на кабинета „Василев”, пред „Продължаваме Промяната” все още стои въпросът как да осигурят нужната подкрепа в парламента, за да могат да направят второ правителство в рамките на това Народно събрание.

Междувременно обвиненията за покупко-продажба на депутати продължават. От „Има такъв народ” отново заявиха, че от „Продължаваме Промяната” опитват да убедят техни депутати да ги подкрепят, но смятат, че този път това няма да се случи. Сигурни в своите хора са и от „Възраждане”. От „Продължаваме Промяната” признаха, че все още не са готови с бройката за това да има успешно правителство с премиер Асен Василев.

„Все още водим разговори. Към момента нямаме 121 гласа”, заяви Асен Василев. 

„Все още нямаме такава увереност. Има още няколко дни, които са адски ценни. Водят се интензивно разговори с депутати, които биха искали и да подкрепят мнозинство, което ще се бори с корупцията или не”, заяви Пламен Шалъфов.

Шалъфов: Очакваме 2,4 млрд. евро по Плана за възстановяване още тази есен

В кулоарите на парламента от „Има такъв народ” атакуваха - депутатите им продължавали да бъдат търсени от „Продължаваме Промяната”.

„Нивото на моралната деградация, което стигнаха Кирил и Асен, е да звънят на роднини на наши депутати да им предлагат постове с цел нашите депутати да гласуват правилно, когато вкарат някакъв проект за кабинет”, каза Тошко Йорданов.

Въпреки това от партията на Слави Трифонов били убедени, че няма да има нови техни депутати, които да преминат в другия лагер.

„Въпреки този безпрецедентен натиск, продължаваме да демонстрираме отборно поведение и тези хора, които са зад нас, го доказват и с лицата, и с позицията си”, категоричен беше Станислав Балабанов.

Петков: Завършихме законодателната програма на коалицията

От „Възраждане” също обявиха, че вярват на депутатите си. От партията посочиха, че те искат нови избори и няма как някой от тях да подкрепи нов кабинет на „Продължаваме Промяната”.

„Повече такива обаждания нямаше, защото дадохме ясен знак, че няма как лицето Петков да се опитва да прави някаква търговия с когото и да било от „Възраждане”, заяви Костадин Костадинов.

Лоялна с партията оставала и Цвета Галунова. Това заяви самата тя в отговор на твърденията, че ще напусне „Възраждане” и ще даде още един глас за кабинета „Василев”. Галунова призна, че е разговаряла с „Продължаваме Промяната“, но по законодателни инициативи. „Никога никой не ми е предлагал нито постове, нито стимули, нито пари”, каза тя. 

В преговорите за търсене на мнозинство не участват настоящите партньори на „Продължаваме Промяната“.

„Ние не водим тези разговорим за осигуряване на гласове”, заяви Корнелия Нинова.

„Да се върнем към масата на разговори. Страната е изправена пред много сериозни кризи”, призова Христо Иванов.

Преди изтичането на срока за преговори – от „Продължаваме Промяната“ вече знаят какво ще направят на „Дондуков“ 2, ако нямат сигурна подкрепа в пленарната зала. „Ако нямаме 121 гласа няма смисъл да се представя състав на кабинет и да се гласува в НС. Правителство на малцинството в такъв момент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната”, посочи Асен Василев.

Така, остават по-малко от 48 часа за намиране на липсващите шестима народни представители за мнозинство в подкрепа на кабинета „Василев“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.