Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи, каза още той

В момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на около 35%. Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Европейската комисия настоява до 1 ноември всички такива хранилища да бъдат пълни до 80%. Това, обаче се оказва сложно за изпълнение, след спирането на доставките от „Газпром”, обясни Николов. Очаква се това да стане чрез доставки на втечнен газ и след пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция.

Енергийната комисия на НС заседава в Чирен

„В момента хранилището е на около 35%. Прави се всичко възможно да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи. 80% се изисква за абсолютно всички хранилища, ако се приеме единствено и само, че „Газпром” ще се държи търговски и по лоялен начин. Това през последните няколко месеца с това, което се случи с намалените количества към други държави, с прекратяването на други договори, може да си направите извода доколко е предвидимо или не е”, добави той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.