Нивата на газ в хранилището там не будят притеснение, категоричен е изпълнителният директор на „Булгартрансгаз”

Продължават политическите престрелки по темата с газа. Вицепрезидентът Илияна Йотова се включи с критики към властта, заради по думите й "непрозрачност и липсата на информация" по темата. 

Липса на прозрачност и принуждаване на бизнеса да работи „на сляпо” – тези критики вицепрезидентът отправи към управляващите заради действията им в сферата на енергетиката. 

"Българският бизнес буквално е изтръпнал, икономика е изтръпнала – те работят повече от половин месец и едва преди няколко дни разбраха на каква цена работят. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката", заяви вицепрезидентът.

Задочният спор между властта и президентстака институция продължи и по линия на сключения договор с американската компания, която ще ни доставя втечнен газ. 

"До този момент, за съжаление, ние нямаме информация какви са договорките, постигнати в САЩ, какво ще се случи след юни месец, как ще подсигурим следващата зима и на каква цена", каза още Илияна Йотова.

По-рано в ефира на NOVA председателят на енергийната комисия в парламента не можа да отговори на същия въпрос.

„Булгаргаз” е страна по договора и те знаят. Цената при такива договорки е също предмет на търговска тайна и не се обявява от никоя от двете страни", каза Радослав Рибарски.

Отказа да каже и шефът на "Булгартрансгаз".  "Информацията е търговско чувствителна кой ще е доставчика. Количествата, които могат да постъпят, са 2 танкера от 200 млн куб м. България работи по всички възможни варианти за алтернативни доставки и трасета. Проучват се възможности както през терминалите в Гърция, така и през Турция, съответно и други потенциални дестинации в Средиземно море, където има терминали", отбеляза Владимир Малинов.

А за да се бори с ефектите от кризата утре правителството ще представи пълния пакет от антиинфлационни мерки. Пред държавното радио вицепремиерът  Асен Василев обяви, че ще бъде махнат акцизът върху метана и пропан-бутана. Както и върху електроенергията на обществения транспорт и някои производства. 

По-рано част от депутатите се събраха на изнесено заседание на енергийната комисия в Чирен. В ефира на NOVA председателят на Комисията Радослав Рибарски, заяви че хранилището е запълнено на 20%.

Депутатите бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов. Заседанието продължи около 2 часа. Една от темите не е била количеството на газ в газохранилището, а това дали България е сред страните, до които „Газпром” е изпратил допълнителни указания за това как да се заплаща за руския газ.

Рибарски: Политиката на “Булгаргаз” е съобразно ситуацията

Нивата на газ в хранилището в Чирен не будят притеснение, категоричен е изпълнителният директор на „Булгартрансгаз”.

„В хранилището има около 113 млн. куб. м газ или 21%. В сравнение с миналата година имаме с 6% повече. Считам, че към настоящия момент няма проблем”, заяви той.

В ефира на NOVA председателят на енергийната комисия в парламента обясни защо заедно с колегите му се събират в Чирен. „За да видим как върви процесът на нагнетяване”, посочи Радослав Рибарски.

Синьото гориво в хранилището се изизползва само през зимния сезон. Така през идните месеци България ще разчита на сделката със Съединените щати, според която още през юни у нас се очакват 2 кораба с втечнен газ.

 „Има различни видове кораби. Количествата, които могат да постъпят, са 2 танкера от 200 млн. куб. м. Тези 2 кораба и доставките от Азербайджан ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите ни за юни”, каза Малинов.

Ножаров: Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

Управляващите коментираха и критиките на бизнеса, че увеличението на цената на газа влиза със задна дата, заради което търпят критики от работодателите. „Увеличението е базирано на подсигурените количества. Специално за този период трябваше да бъдат подсигурени доставките”, коментира Рибарски.

Засега остава неизвестно и името на американската фирма, която ще достави на страната ни количествата с втечнен газ за юни. „Булгаргаз” е страна по договора и те знаят. Кой е намерил тази компания, как е станала тази договорка - не съм бил на тези преговори, нямам представа”, каза още той.

Въпросът кога България може напълно да се откаже от руския петрол, още няма окончателен отговор.

„Нужно е време. Други държави казват - година и половина. Трябва да се види колко е нужно за преоборудване. Отсрочката трябва да е както е за други държави - година и половина-две”, заяви Радослав Рибарски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.