Така отговори председателят на Енергийната комисия на коментара на президента Румен Радев

“Политиката на “Булгаргаз” е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането  на доставките. Така коментира Радослав Рибарски, председател на Енергийната комисия в парламента, изказването на президента Румен Радев, че “политиката на “Булгаргаз” е извън икономическата и управленската логика”. 

Ножаров: Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

“Най-важното сега е подсигуряване на количествата и подаването на природен газ да не прекъсва. Това беше основната цел този месец. Следващите месеци трябва да видим и по-ниски цени”, допълни Рибарски. 

Газохранилището в Чирен е запулнно над 20%, а нагнетяването на природен газ продължава, обяви той и допълни, че страната ни не го е запълнила предварително, защото “беше решено, че няма нужда и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон”.

Радев: Политиката на „Булгаргаз” е извън икономическата и управленската логика

За поскъпването на газа с 14% Рибарски каза, че основната цел за месец май е била да бъдат компенсирани спрените доставки от “Газпром експорт”. “Индикативните цени през следващите месеци се очаква да се върнат към нормалното”, каза председателят на Енергийната комисия.  

Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата - доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той. 

А кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира “година и половина - две”. 

Експерт: Цената на втечнения газ от САЩ може да достигне 155 лв./MWh

“Нужно е технологично време. Другите държави заявяват период от година и половина - две. Предстоят разговори и с “Лукойл”, да се види какво е нужно като подмяна или оборудване в рафинерията и тогава ще имаме ясен срок”, поясни той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.