Вътрешният министър в оставка даде повече информация за фаталната катастрофа в София

Вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че властите ще се постараят да изяснят в детайли случая, свързан с Георги Семерджиев, включително, ако има достатъчно данни за съпричастност на служители на МВР. Той коментира тежката катастрофа в София, при която загинаха две жени. 

Полицайка помогнала на Семерджиев да се укрие, осигурявала му „зелени вълни” по улиците на София

„Включително всички случаи, за които има съмнение, че са били неглижирани в една или друга степен. Дали, ако се установи така, някой не е съпричинил косвено този трагичен резултат. Имам предвид някои факти, които ще бъдат предмет на доказване. Факти, свързани със „шофьорското минало” на този човек”, коментира още Рашков. И добави, че има съмнение „дали някои от полицейските служители са изпълнявали своите задължения по закон и не са се влияли от нещо друго, което да ги е мотивирало да не вземат законовите мерки по отношение на подобни водачи". 

Министърът заяви, че им е известно участието на жена или присъствието на жена в момента, когато е станал инцидентът. „Тя е служителка в едно от районните управления в столицата. Оказа се, че тя има отношения със Семерджиев. Ние ще установим какви са нейните връзки. Припомням, че в колата бяха открити предмети, които са атрибут на полицаите - синя лампа и палка”, добави Рашков. Служителката е излязла в болнични. 

Рашков потвърди, че Семерджиев е бил без книжка от 2005 г. „До ден днешен той е управлявал различни МПС, без да бъде водач по силата на закона. По отношение на него са предприемани десетки действия от органите на МВР. Включително са изпращани материали в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебни производства, именно по повод, че той управлява МПС без да има свидетелство за правоуправление”, обясни силовият министър в оставка за Семерджиев.

СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

Рашков посочи, че има безспорни данни, че Семерджиев се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария. След проверка са получени данни, че Швейцарската Конфедерация не е издавала подобен документ.

„С този документ той се е представял при няколко проверки. При една, от която е избягал и тази книжка е останала в ръцете на полицейските служители. На път сме да изследваме в детайли шофьорската биография на този човек. По този начин ще подпомогнем и разследването”, коментира силовият министър.

Той каза още, че е разпоредил група от служители на различни звена в МВР да проверяват всички случаи, свързани със Семерджиев. "Те са десетки за изминалите 16 години. Трябва да установим какво отношение е взето спрямо него", подчерта Рашков.

Относно Семерджиев министърът потвърди, че е бил свидетел по дело срещу лица, които занимават системно с наркоразпространение. „Това в никакъв случай, до момента, няма данни да го е поставяло в привилегировано положение”, категоричен е той. 

Преди известно време Семерджиев е бил заловен с около половин килограм марихуана и 300-400 гр. кокаин. „За това нещо процесът не е протекъл по обичайния ред.  По предложение на прокуратурата процесът е протекъл по реда на споразумението. Прокурорът и Семерджиев са договорили осем месеца лишаване от свобода. Установи се, че след като е излязъл от затвора - е нямало никакво полицейско наблюдение”, подчерта Рашков.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.