Вече шеста година се чакат промени в законовата уредба

20% от морските плажове на България са концентрирани в община Шабла - далеч от презастроените курорти. Тя привлича туристите с красотата и спокойстието си. Но е магнит и за любителите на т.н. диво къмпингуване. Има сигнали, че след хората, които го практикуват, оставят тонове боклук. Местната власт вече шеста година чака промени в законовата уредба, но регламент и до днес няма.

Галина Андреева, управител на къмпинга "Дуранклуак" казва: "Туристите ни са основно българи. Имаме и румънци, поляци, чехи. Условията не са кой знае какви, но няма шум и бетонни застроявания, плажът е свободен, паркингът е свободен за достъп". 

Някои обаче паркират направо на плажа, въпреки табелата "Стоп" и бариерата. Те са били унищожени.

В "Крапец" откриваме кордон от кемпери върху дюните. "Това не са диво къмпингуващи, това са безплатно къмпингуващи", казва Иво Иванов, управител на къмпинга. 

Мариян Жечев, кмет на община Шабла, обяснява: "Около 500 тона боклуци генерираме от тези зони, в които се случва свободното къмпингуване. Всичко това е за наша сметка".

Единствената санкция, която може да се налага в момента, е от МВР. Глобата е от 1000 до 3000 лева. Но тя задължително се обжалва в съда. Разноските по делата остават за сметка на бюджета на ОД на МВР-Добрич.

Плажната ивица в Крапец попада в две защитени територии по НАТУРА 2000 - за птиците и за техните местообитания. И не на последно място стои проблемът с разрушаване на дюните. Официална карта за тях няма. Няма и табели за забрана на паркирането. Но къмпингуващите ги премахват. 

Пред разгара на сезона, който тук започва от 15 юли, местните апелират да бъде приета Наредбата за свободното къмпингуване. 

Репортер: Елена Танева

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.