Според него Белград провокира напрежението в Скопие, а Белград говори с Москва

РСМ не спазва договорите и обещанията си по отношение на България, за разлика от отношенията си с Гърция. Това заяви за "Офанзива" проф. Кирил Топалов от историческата комисия.  

Според него Белград провокира напрежението в Скопие, а Белград говори с Москва. "Трябва да се види как ще се контролира изпълнението на Договора за добросъседство, каква е гаранцията, че РСМ ще спазва и нови споразумения? Не намирам готовност и съгласие, че РСМ ще приеме българите да са държавотворен народ в Конституция преди започване на преговорите, а това трябва да се случи. ЕС няма как да гарантира изпълнение на договорите от страна на Македония", смята той.

Протестиращи срещу Френското предложение блокираха основни пътища в Северна Македония

По думите му не се знае дали има два различни текста на Макрон или РСМ използва тезата, че той се е съобразил с техните възражения. "Нашият парламент с кой текст се е съгласил? Не знаем каква е разликата между двете предложения. Не е изключително македонското правителство да падне", посочи историкът. И допълни, че Френското предложение е пренесло напрежението между България и РСМ към ЕС и РСМ.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.