"Очакванията са за тежка зима, изпълнена с кризи", заяви журналистът в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS

Очакванията са за тежка зима, изпълнена с кризи - инфлация, газова криза и рецесия в Европа, а това определя поведението на част от политическите играчи. Такова мнение изрази главният редактор на в. “Капитал” Алексей Лазаров е предаването “Офанзива” по NOVA NEWS.

“Президентът има интерес изборите да са по-скоро, защото иначе може назначеното от него служебно правителство да се наложи да управлява в пика на зимната криза”, каза още Лазаров. 

Борисов: Няма да вземем втория мандат, щяхме да подкрепим правителство на ПП

Период на “проби и грешки”, така журналистът определи кабинетът “Петков” като каза, че очаква това да продължи.

“Правителства с много къс период на управление, които ще идват и ще бъдат сваляни по различни причини, ще се сформират различни мнозинства”, прогнозира Лазаров, но определи това за “нормално. “При токова фрагментирано общество като българското е нормално. Цента при съставяне на следващо правителство е, че някакви хора ще трябва да инвестират адски много усилия за сравнително кратък период от време”, допълни той и заяви, че “от обществена гледна точка - ще сме свидетели на сериозна турболенция”.

ИТН: Цинично е как политическата класа остави доверието на хората да изтече в канала

Той определи политическата сцена като разделена на два лагера - такива, които се опитват да наложат нова политическа култура и такива, които се опитват да върнат старата.

“Те не си дават сметка, че старият вид политика свърши. Връщане назад е невъзможно”, заяви Лазаров, визирайки партиите ГЕРБ и ДПС.. 

“Не смятам, че има много големи крачки напред, направени през последните 6 месеца, но се разбра, че може да има много различен тип управление и политика”, обясни той.

Василев: Обсъдихме приоритетите на България, не сме говорили за персонален състав на правителството

Трудно е да се прогнозира следващият ход на президента за избор на трети мандатоносител, смята журналистът, защото по думите му “Румен Радев не е толкова активен в публичните разговори”. Според Лазаров обаче тезата, която придобива популярност, е че третият мандат ще отиде при БСП или “Демократична България”.

“Ако мандатът се даде на БСП или ДБ, те ще се опитват да сформират правителство, подобно на това, включително опитвайки се да преговарят с ИТН”, обясни Лазаров.

Ако мандатът отиде при “Демократична България” обаче, пред тях ще има трудно решение. 

“Едно от най-трудните решения за ДБ би било дали да предложат на ГЕРБ да преговарят за участие в следващ формат на управление в рамките на този парламент”, смята Алексей Лазаров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.