Маргарита Шурупова разказва историята и мотивите си

На фона на скандала със 70 руски дипломати, изгонени от България, заради данни за шпионаж - на фокус е историята на една руска журналистка, която избяга от Москва и потърси политическо убежище в България. Маргарита Шурупова харесва България и знае, че винаги е имало голямо уважение към Русия.

"Българите са дружелюбни, приветливи, тук не се чувствам като изгнаница. Не изпитвам такава остра тъга по родината, но ми е мъчно, разбира се", признава тя. Избира България заради роднина на мъжа си.

"Аз съм журналист, а да работя в Русия стана невъзможно след 4 март когато беше приет законът за фалшивите новини. Той пресече възможността да кажем свободно какво става. Войната не може да бъде наричана война. Не може да съобщаваш новини от Украйна. Всички мои занимания като научна работа и екоактивизъм загуби смисъл, докато твоята страна нахлува и избива украинци", посочи Шурупова.

По думите й ако журналист говори истината се счита за дискретидиране на военните сили и може да последва наказание - затвор за 10 години.

На 7 март решава да избяга. За един ден с мъжа си продават колите си. Заминават най-напред за Ереван. Не съжалява, че е напуснала родината си, а само, че там е оставила възрастни, които имат нужда от грижи.

Според нея протести в Русия вече няма заради жестокото им потушаване. Не би се върнала в Русия докато на власт е Путин, защото го смята за опасно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.