„На този етап това е спекулация", каза той

Не са водени с мен до момента разговори да бъда премиер. Това заяви бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.

„На този етап това е спекулация, защото ние дори не знаем на кого ще бъде връчен третият мандат. Може да се окаже, че изобщо няма смисъл да се водят такива разговори. В крайна сметка дори да се стигне до нещо такова, това зависи и от „Продължаваме Промяната”. Това е колективно решение. С ПП не сме водили такъв разговор”, каза той.

Запитан дали остават същите разделителните им линии с другите партии, той отговори: „Нашите разделителни линии винаги са били ясни – борбата с корупцията, насочването на публичния ресурс не към чекмеджета и джобове, а в интерес на обществото, съдебна реформа. Не можем да отстъпим от това”.

„Разговаряме с всички народни представители, които взимат самостоятелни решения. Не можем да разговаряме с някого, който просто от диванчето дава еднолични решения”, добави Минчев.

Минчев: Вотът на недоверие е част от борбата

Според него ще е трудно в рамките на този парламент да се сформира ново мнозинство. „Затова и анализаторите оценяват с доста ниски проценти евентуален успех”, коментира той.

Относно връчването на третия мандат и възможността той да бъде изпълнен, Никола Минчев смята, че „винаги е по-добре да се правят опити, независимо дали има шанс за успех”.

Той коментира и предложенията за връщането на хартиените бюлетини: „Изцяло машинният вот беше крачка напред и връщането им по-скоро ще бъде стъпка назад за демокрацията”, посочи бившият председател на Народното събрание.

На въпрос дали от „Продължаваме Промяната” обмислят дали при евентуални избори биха се явили заедно с „Демократична България”, Минчев отговори: „Това е въпрос, който ще бъде поставен за разглеждане, когато стане ясно, че вървим към избори, т.е. когато имаме неизпълнен трети мандат. Не съм формирал лично мнение”.

Минчев: Нито един вот на недоверие досега не е бил успешен

„Често разговаряме и търсим варианти да се подобряваме, както и да подобряваме диалога с коалиционните партньори. Може би можеше да водим малко повече разговори, но средата беше трудна – в една четиристранна коалиция има доста подводни камъни”, каза още той.

И припомни, че досега в управлението на страната не е имало такава коалиция. „Винаги това прави корабът нестабилен. Това не е основание да не я започнем или да се откажем, но трябваха много усилия”, коментира Минчев.

„През 2021 г. на всички избори българският народ показа, че всички опитни парламентаристи не са дали това, което иска и затова се търси някаква свежест. Когато се съставя правителство, трябва да има мнозинство. Такова не се получи до последния ден и затова върнахме мандата неизпълнен”, заяви бившият председател на Народното събрание.

Минчев коментира и думите на Бойко Борисов, който заяви, че е бил готов да „даде” трима депутати при гласуване на правителство на „Продължаваме Промяната”. „Не ми е известно да има такава оферта от Борисов – заповядайте трима депутати, те ще ви подкрепят. Самата концепция за даване на депутати не я подкрепям. В крана сметка народните представители са хора с партийна съвест. Това би било неуважително към тях”, каза Никола Минчев. И добави:  „Не е въпросът да има мнозинство само, за да има кабинет”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.