800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени на влизане от Турция от май досега

Ново развитие на случая с фитосанитарния контрол на граничния пункт с Турция „Капитан Андреево”. 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени на влизане от Турция. Става въпрос за периода само от месец май досега, след като държавата отне възможността частна фирма да изследва плодовете и зеленчуците, които влизат у нас. Това е скок над 720% в сравнение с миналата година, изчисляват управляващите. Подозрението е, че преди това тези пратки са стигали до вътрешността на страната.

Нарушения са открили и от Европейската комисия, които през последните дни са провели одит. Според ръководството на Агенцията по храните той е първият от 10 години насам, защото досега техният специален отдел не е извършвал такива одити, въпреки че има такова задължение.

Заради откритите нарушения с контрола по границата, Агенцията по храните сезира прокуратурата и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влизали у нас

В края на тази седмица европейски одитори влизат в шестте сгради на Агенцията по храните на „Капитан Андреево", които от 10 години са наети от частна фирма. Освен лошите условия в тях инспекторите откриват и промяна в предназначението им. Сградата за контрол на фуражи на практика липсвала.

„За съжаление, трябва да кажем, че сграда, в която на тези продукти да се извършва официален контрол, не сме имали през всички тези години. Там се помещаваха и техните каси, три на брой, където се събираха парите”, каза изп. директор на БАБХ проф. Христо Даскалов

Европейските одитори и представители на агенцията откриват още едно разминаване във времето за проверка на всеки от камионите.

„Излизаше, че там се извършва средно на 6 минути проверка на камион. Само паркирането на един камион става в рамките на 2 минути. Когато отново камионът беше натоварен и той се отдалечи, ние засякохме времето и то беше 27 минути”, посочи Даскалов.

Данните за 35-те дни, в които контролът на границата отново се прави от държавата, показва драстична разлика. Храните с пестициди са 806 тона. Това е скок с над 700% повече от времето, в което фитосанитарния контрол е на поверен на частната фирма.

„Може да се изрази спекулация, че тези храни не са били унищожавани, а са намирали път към вътрешния пазар”, заяви Иван Христанов.

Продължават заплахите заради одита на ГКПП "Капитан Андреево", има редица нарушения при контрола на храните

Фирмата е регистрирала и повече изследвания, отколкото техническите й възможности са позволявали. „Не знам дали хората си дават сметка колко страшно е това да декларираш, че си направил 50 проби, а да имаш машинки само за 20 проби”, коментира Христо Даскалов.

Стана ясно и че от 2013 г., когато е сключен първият договор за наем, звеното за контрол в Агенцията по храните, не е направило нито една проверка. „Някой е забранил там да се влиза и да се описва каквото и да е било”, заяви Даскалов.

Последният договор за наем на пункта е сключен в края на миналата година след „съмнителен търг”, твърдят от земеделското министерство.

„Последните 10 години управлението на тези помещения е свързано неразривно с едно и също лице, което неведнъж е асоциирано през последните 20-30 години с подземния свят на България. Изтичането на договора в края на миналата година е предизвикало панически усилия той да бъде подновен”, заяви Иван Христанов.

Ръководството на БАБХ така и не назова за кого става въпрос. След спирането на договора започнали заплахи или опити за подкупване, твърди още Христанов. Един от случаите придоби известност, след като изтече  аудиозапис с разговор между сегашния шеф на Агенцията - Христо Даскалов и мъж, който му предлага папка с пари.

Натискът продължавал и до днес, твърдят от земеделското ведомство. „Трима инспектори не дойдоха на работа в тези четири дни на одита, като си пуснаха болнични буквално от вечерта преди това и имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани”, съобщи Христанов.

Засега фирмата не е освободила помещенията. „Категорично се очаква ние да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система. Това е тест и за служебното правителство”, посочи Христанов.

„За следващите 10 години, ако ние не бяхме предприели тези стъпки, държавата губи между 300 и 400 милиона лева, които ще отидат в джоба на един човек”, добави той.

Докладът от европейската проверка се очакват през септември.

От NOVA потърсихме фирмата „Евролаб”. Управителят й заяви, че в болничен и не се е запознал с изнесените от Агенцията по храните данни.

Темата коментира и премиерът в оставка Кирил Петков. „С всеки оставащ час от нашето управление ние си връщаме обратно контрола над европейската граница ГКПП „Капитан Андреево”. Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическата стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани”, написа той в личния си профил във Facebook.

За последните 10 години той изчислява, че държавата е изгубила 250 млн.лв. и прави сметка какво всъщност е можело да се направи с тези пари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.