Все още не е издадена заповед за премахване

Кеят пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец” край Бургас трябва да бъде съборен. Премахване на незаконното съоръжение са поискали от регионалния строителен контрол. Това показва констативен протокол, публикуван и на Facebook страницата на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов.

Оказва се, че кеят попада в защитена местност „Бакърлъка”, която е част от „Натура 2000”. За да бъде разрушен трябва да се издаде заповед от РДНСК-Бургас, която обаче може да бъде обжалвана от собствениците на съоръжението.

Инженер: Площта на кейовата стена на "Росенец" е нараснала почти 6 пъти без документи

Проверката на кея пред резиденцията е по разпореждане на регионалния министър. „При което се установи,че има удължаване на кейовата стена, за което удължаване в Община Бургас не се откриха одобрени проекти и разрешение за строеж”, коментира инж. Янчо Райков от РДНСК-Бургас.

Съставеният констативен акт е връчен на фирмата собственик на съоръжението и тя има право да обжалва. Димитър Найденов е един от обществениците в Бургас, които подадоха сигнал за нарушения още преди две години.

„От 2017 г. се оказва, че от РДНСК не са извършили нито една проверка, нито строителен контрол на Община Бургас, никой. Просто това е било сляпо петно за институциите в България”, каза Найденов.

„Доста дълго време районът се охраняваше от НСО и нямаше как де бъде извършена проверка”, посочи инж. Райков.

Трифонов: Благодарение на Караджов ще бъде съборен кеят на Доган

Решението за премахване на кея е от 23 юни тази година. Това ще стане след издаване на заповед от РДНСК, която обаче също може да бъде обжалвана по съдебен път.

„Ще бъде отправена покана за доброволно премахване до извършителите на строежа. Ако това не се случи, ще бъде извършено принудително премахване от органите на ДНСК. Разбира се, за сметка на извършителите”, подчерта инж. Райков.

По силата на Закона за устройство на територията съоръжението трябва да бъде премахнато. Не така обаче смята Найденов. „Премахването на този кей би нанесло голяма екологична щета на акваторията, каквато по принцип не бихме искали.Това е и защитена зона „Бакърлъка”, добавя той.

Промяна в закона обаче би довела до узаконяване на стотици незаконни обекти в страната.„Полезният ход е, може би, на първо място да се поиска отмяна на нотариалния акт, защото в момента ние продължаваме да имаме акт за частна собственост на поземлен имот в акваторията на Черно море”, допълни Найденов.  

Затова крайното решение трябвало да бъде взето от  Народното събрание, което да намерело начин да запази кея.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.